2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerűsödik Marosvásárhely közszállítása

Szerdán hajnalban megérkezett Marosvásárhelyre az a húsz új dízel autóbusz, amit saját költségvetéséből vásárolt az önkormányzat. A városvezetés célja az autóbuszpark korszerűsítése, jobb utazási körülmények biztosítása a lakosok számára. 


Fotó: Nagy TiborA buszok egyelőre a Helyi Közszállítási Vállalat telephelyén vannak, mindaddig, amíg sikerül beíratni őket a forgalomba. Ezt követően állíthatják be a járműveket a város különböző útvonalaira – nyilatkozta lapunknak Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere.

Az autóbuszokat a közszállítási vállalat gépkocsivezetői piros, ideiglenes rendszámmal hozták el Bukarestből. Szerdán hajnalban érkeztek meg, a közösségi médiában közölt korábbi híresztelésekkel ellentétben. 

Az alpolgármester szerint körülbelül egy hónapba telik még, amíg lebonyolítják a forgalomba íratás procedúráját, illetve kötelező járműbiztosítást kötnek. A marosvásárhelyiek minden valószínűség szerint január végén már utazhatnak ezeken a buszokon. 

Az alpolgármester lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy török–kínai gyártmányú, a 21. századi követelményeknek megfelelően légkondicionálással, fűtéssel, akadálymentesítéssel ellátott buszokról van szó, amelyeket egy török cég forgalmaz. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal idén szeptember 6-án kötött szerződést a beszerzésükre. A járművek hossza 12,5 méter, 26 ülőhely és 81 állóhely van bennük. 

A tömegközlekedés korszerűsítése érdekében az elkövetkező években a város összesen 126 új autóbusszal bővíti majd a gépparkját, ebből 47 elektromos autóbusz lesz.


Fotó: Nagy Tibor