2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A munkaszüneti napokon is lehet oltakozni 

A november végi munkaszüneti napokon is nyitva lesznek a marosvásárhelyi oltóközpontok. A Tudor Vladimirescu Általános Iskola tornatermében és a polgármesteri hivatal vendégházában a hét minden napján 8-tól 20 óráig várják azokat, akik be szeretnék oltatni magukat koronavírus-fertőzés ellen. Az Ifjúsági Ház épületében működő két oltóközpontban hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 óra között lehet jelentkezni, a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében Pfizer-BioNTech, a vendégházban Johnson&Johnson, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban Pfizer-BioNTech, az Ifjúsági Szállodában Moderna oltóanyaggal immunizálnak.

Egynapos oltóközpont Ákosfalván

November 27-én, szombaton 9-20 óra között egynapos oltóközpont nyílik az ákosfalvi sportcsarnokban. Pfizer típusú oltóanyagot lehet igényelni a helyszínen. Jelentkezni november 26-án 9 óráig lehet a következő telefonszámokon: 0751-392-374, 0745-450-126, 0731-184-277, 0740-325-396.

34 utca korszerűsítésére pályáznak

Egy nagyszabású projektre igényelt finanszírozást az Anghel Saligny országos beruházási program keretében a marosszentgyörgyi önkormányzat, a pályázatba 34 utca (több mint 13 km) korszerűsítését foglalták bele 36 millió lej értékben – tudtuk meg Sófalvi Szabolcs polgármestertől. Ezek között régebbi és újabb utcák is vannak. Marosszentgyörgyön most már a legtöbb helyen ivóvíz- és szennyvízhálózat is van, nagyon sok utat leaszfaltoztak, de még mindig van ötven utca, amit korszerűsíteni kellene, hiszen folyamatosan létesülnek újabb és újabb lakónegyedek, utcák. Tisztában vannak azzal, hogy nem fognak ilyen nagyszabású pályázatot jóváhagyni, de próbálkoznak. Községszinten mintegy négymillió lejes finanszírozásra számíthatnak, és ez a pályázat szinte négyszerese ennek az összegnek. Viszont fontosnak tartották elkészíteni, hogy ha lesznek más források, ott is tudjanak pályázni.

Népszerűségi díj

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala népszerűségi díjban részesíti a sétálóutcák kialakítására készült, és korábban benyújtott tervek közül azokat, amelyek a legtöbb szavazatot kapják. Voksolni a www.tirgumures.ro oldalon lehet, itt található meg az az öt projekt, amely a Sétálóutcák kialakítása – Bolyai utca, George Enescu utca, Győzelem tér 3. szám című ötletpályázat keretében érkezett. Szavazni december 15-éig lehet, az öt lehetőség közül egyet lehet megjelölni mindhárom helyszín esetében. A díj értéke 1.000 euró/helyszín, ezt a pénzösszeget a projektet elkészítő csapat kapja. 

A költő Markó Béla

A Kemény Zsigmond Társaság legközelebbi (online) „összejövetelére” szombaton, november 27-én 17.30 órakor kerül sor az Erdélyi Magyar Televízió közvetítésében. A költővel Csíky Boldizsár beszélget az alkotói munka érzékeny kérdéseiről, a költői magatartás etikájáról, a formába öntés műhelytitkairól. Közreműködik Bogdán Zsolt színművész. Az adást az ETV november 29-én, hétfőn 14 órakor megismétli.

Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála