2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP-képviselőket aggasztja a humanitárius és politikai válság

Az EP-képvidelők szerint az uniónak egységes választ kell adnia arra, hogy a belarusz rezsim embertelen módon eszközként használja a migránsokat. 

Az Európai Unió külpolitikai vezetőjével, Josep Borrell-lel folytatott múlt heti vitában a képviselők aggodalmuknak adtak hangot a lengyel–belarusz határon kibontakozó drámai válság miatt. Megismételték: határozottan elítélik a diktatórikus belarusz rezsim taktikáját, amellyel az uniós szankciókra visszavágásul migránsokat irányít az unió külső határaira, megnehezítve a szomszédos országok, különösen Lengyelország életét.

Az EU diplomáciai úton keresi a megoldást

Josep Borrell, aki a Bizottság alelnöke is, megismételte: az Európai Unió széles körű diplomáciai erőfeszítések keretében keresi a megoldást a migráció forrásországaival emberek további érkezésének megakadályozására. Ezzel egyidejűleg a belarusz hatóságoknak segítséget kellene nyújtaniuk a határukon rekedt embereknek, és ebbe az is beletartozik, hogy humanitárius folyosókat létesítenek, és beengedik a területre a humanitárius szervezeteket, mondta Borrell. Az alelnök bejelentette, hogy vita indul az uniós szankciók bővítéséről.

A vita során több képviselő aggasztónak nevezte a romló humanitárius helyzetet a lengyel–belarusz határon, ahol emberek szorultak a határőrök közé, miközben a régióban téli hideg van. A képviselők sürgették a lengyel hatóságokat, hogy hagyjanak fel a migránsok jelenleg is zajló, agresszív visszatoloncolásával Belaruszba, és fogadják el az uniós ügynökségek segítségét a humanitárius helyzet kezelésében. A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy Lengyelország idáig elutasította ezt a segítséget. Más képviselők azt hangsúlyozták, hogy sürgősen be kell engedni a segélyszervezeteket a lengyel–belarusz határon lezárt területre ahhoz, hogy azok segíteni tudjanak az ottrekedteknek.

Párbeszéd Moszkvával?

Egyes képviselők azt szorgalmazták, hogy uniós forrásokból építsenek kerítést az unió külső határára a szabálytalan határátlépések és hibrid támadások megakadályozása érdekében, míg mások határozottan elutasították ezt az ötletet. Többen hangsúlyozták, hogy szélesíteni kellene a Belarusz elleni szankciók körét, és kiemelték: a most is zajló válság mögött a háttérben az orosz kormány áll, ezért a megoldás érdekében párbeszédre szólítottak fel Moszkvával.

Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája