2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óriási munkálatok a közszállítási vállalat udvarán

Aki Marosvásárhelyen a közszállítási vállalat Béga utcai telephelye környékén jár, láthatja, milyen nagyszabású munkálatok folynak az udvaron. Az aszfaltot feltörték, munkagépek sorakoznak, a buszok nehézkesen haladnak el a munkatelep mellett. Ennek ellenére a helyi közszállítási vállalatnak biztosítani kell buszok ki- és behajtását, az utasok szállítását. Arról, hogy milyen munkálatok folynak itt, és mikorra várható, hogy helyreálljon a rend, a közszállításért felelős alpolgármester, Portik Vilmos sajtófelelősét, Rákóczi Kingát és a közszállítási vállalat igazgatóját, Tatár Bélát kérdeztük. 


5-6 millió lejes beruházás

– Milyen munkálatok folynak a közszállítási vállalat udvarán, és mikorra várható az infrastrukturális fejlesztés befejezése? 

– Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala eltökélt abban, hogy mielőbb, a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban korszerű tömegközlekedést biztosítson a városban élők és dolgozók, illetve az idelátogatók számára. Ennek érdekében összesen 126 autóbusz beszerzése van folyamatban (a bürokratikus folyamat különböző fázisában), ezek közül 47 elektromos meghajtású jármű. A közszállítási vállalat Béga utcai székhelyén a múlt év vége óta javítási és beruházási munkálatok zajlanak, ez egyrészt az elektromos buszok fogadásához és üzembe helyezéséhez, illetve a működtetéséhez szükséges infrastrukturális beruházás, másrészt a telephely különféle közüzemi hálózatainak korszerűsítése – tájékoztatott a szóvivő, és hozzátette: jövő év végéig felújítják a vízhálózatot, a szennyvízhálózat mellett ugyanis korszerűsítésre szorult az esővíz-elvezetési rendszer is. Emellett megjavítják és felújítják a közvilágítás-hálózatot és villamos vezetékeket helyeznek el az elektromos autóbuszok töltőállomásaihoz, amelyeket szintén felszerelnek. Párhuzamosan tehát több munkálat zajlik, hiszen mindehhez területrendezés, majd utólag aszfaltozás is társul. A munkálatokat a polgármesteri hivatal közterület-felügyelősége (ADP) végzi. A beruházás összesen mintegy 5-6 millió lej értékű.


47 lassú és 5 gyorstöltőt szerelnek fel

Tatár Béla, a közszállítási vállalat igazgatója elmondta: a polgármesteri hivatal április elsején kezdte el az udvar felújítását, hogy az elektromos buszoknak előkészítsék a terepet. Azóta dolgoznak, a munkálatokkal kissé megkésve haladnak. Az udvaron az elektromos buszok számára 47 lassú és 5 gyorstöltőt szerelnek fel. Az igazgató véleménye szerint a jelenlegi telephelyen kívül egy új telephelyről kellene gondoskodni, mert ha megérkezik az összes busz, nem fognak mind beférni az udvarra. 

– Eddig 13 busz érkezett meg, további 34-et még várunk, tehát összesen 47 elektromos busz lesz. Ezenkívül további 38 hibrid busz és 20 dízel busz beszerzése van folyamatban. Ha összeadjuk, elég szép számot kapunk, ennek a buszparknak helyre van szükséges, valamit ki kell gondolni, hogy megoldjuk a helyzetet. Bár az udvar fele fel van törve és dolgoznak, a másik felében buszok állomásoznak, s továbbra is innen indulnak a városi járatok – fogalmazott az igazgató, majd hozzátette: a távolsági buszok számára nem alakítanak ki buszállomást, erre nem lesz hely. Az épületek, a csarnokok maradnak, sőt bővítés is lesz, új buszmosót építenek. 

Fotó: Nagy Tibor