2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Ingatag egyensúly, amely takarékossági és növekedést ösztönző intézkedéseket ötvöz 500 millió európai számára.”

Janusz Lewandowski EU-biztos szerdán előterjesztette az Európai Bizottság jövő évi költségvetési tervezetét, amely 132,7 milliárd euró – az ideinél 4,9 százalékkal több – kifizetést irányoz elő.

„Ingatag egyensúly, amely takarékossági és növekedést ösztönző intézkedéseket ötvöz 500 millió európai számára” – ezekkel a szavakkal jellemezte Lewandowski a tervezetet.

A betervezett tényleges kifizetési összegnél valamivel nagyobb pénzügyi kötelezettségvállalás 147,4 milliárd euró, ami 3,7 százalékos növekedést jelent a 2011-es összeghez képest.

Az uniós végrehajtó testület illetékes biztosa szerint arra törekedtek, hogy a 2012. évi költségvetési tervezet összhangban legyen a tagállamokban jelenleg tapasztalható takarékossági törekvésekkel. Ennek jegyében az Európai Bizottság az igazgatási kiadások befagyasztását javasolja. Ezt úgy próbálja elérni, hogy jelentősen csökkenti az épületekhez, az információs és kommunikációs technológiához, a tanulmányokhoz és kiadványokhoz, a kiküldetésekhez, valamint a konferenciákhoz és találkozókhoz kötődő kiadásokat. Ezenfelül az uniós testület – zsinórban immár harmadik éve – nem igényel további új álláshelyeket.

Az Európai Bizottság igyekezett feltérképezni az eredménytelennek bizonyult programokat, illetve kezdeményezéseket. Ennek nyomán a „fejlesztési együttműködési eszköz” kerete 70,7 millió euróval csökken. Az „iparosodott országokkal való együttműködés eszköze” soron 14,5 millió euró a csökkenés. A GALILEO műholdas program finanszírozása 24,9 millióval marad el az idei összegtől.

Ugyanakkor a kutatási programok kifizetései 13,3 százalékkal 7,6 milliárd euróra, a strukturális alapok és a Kohéziós Alap kifizetései pedig 8,4 százalékkal 45,1 milliárd euróra emelkednek.

„Néhányan azt kérdezik, miért bővítjük az uniós költségvetést, amikor a tagállamok szigorú takarékossági intézkedéseket hoznak belföldön” – mondta Lewandowski. Az emelés fő oka – tette hozzá –, hogy „kötelesek vagyunk teljesíteni az egyes projektekkel kapcsolatos kifizetéseket. Uniós támogatás nélkül talán soha nem indultak volna el 2007-ben azok a projektek, amelyek a helyi közösségek és vállalkozások javára válnak, ezért
elképzelhetetlen, hogy ezeket ne finanszírozzuk tovább”.