2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt vasárnap tizedik alkalommal köszöntötték Balavásáron a település időseit. Nem ez volt az egyetlen közösségi alkalom az elmúlt hétvégén a helyiek számára.


Idén nyolcvan idős személyt vártak a vasárnapi ünnepi köszöntésre  

Fotó: Balavásárért EgyesületA Balavásárért Egyesület 2014. évi megalakulása óta szervezi meg a helyi idősek köszöntését, de már azelőtt két alkalommal is szerveztek hasonló, szűkebb körű eseményt a református templomban. A frissen bejegyzett egyesület azonban nagyobbat gondolt, és a művelődési otthonba hívta össze a település idősebb lakóit, de amióta a művelődés hajléka felújítás alatt áll, a Romantik étteremben találkoznak. 

Az idősek világnapja alkalmából vasárnap délutánra hívta ünnepelni a helyieket az egyesület. Idén nyolcvan személyt szólítottak meg (mindannyian betöltötték a 65. életévüket). Az érkezőket népviseletbe öltözött fiatalok, az egyesület irodalmi körösei vezették be az épületbe, akinek pedig nehezére esett a gyaloglás, annak segítettek a helyszínre szállításában – tudtuk meg Székely Ellától, az egyesület programfelelősétől, aki Menyhárt Csegzi Botond elnökkel együtt köszöntötte a meghívottakat, majd felolvasta a polgármester üdvözlő sorait. Székely Ella Életfáim címmel tartott előadást az öregedésről, erre összpontosítottak az ünnepi műsor fellépői is: Kilyén Ilka színművésznő a lányával és férjével a helikoni költők műveiből állított össze és mutatott be zenés-énekes irodalmi műsort. Az ünnepi együttlétet az egyesület egy-egy szelet tortával, egy-egy szál virággal és természetesen sok szeretettel „édesítette” meg, majd krémszappant és tusfürdőt tartalmazó csomaggal ajándékozta meg a jelenlevőket. Azoknak, akik betegség vagy egyéb ok miatt nem tudtak jelen lenni, a fiatalok a hét folyamán elviszik az ajándékot és oklevelet. Meghitt, gyönyörű percek ezek az alkalmak, az emberek nagyon várják, de nem azért a csekély ajándékért, amit az egyesület adni tud, hanem azért, mert egy napot rájuk áldoz, rájuk figyel a közösség – mondta el lapunknak Székely Ella. Az idei alkalom mottója: „Nem az évek számítanak az életünkben, hanem az élet az éveinkben”. A kezdeményezést évek óta a Maros Megyei Tanács támogatja, amely idén kétezer lejt ítélt meg az egyesület  páyázatára.
Az egyesület évente két-három alkalmat szán a falu minden korosztályára, ebben az esztendőben még további két kezdeményezéssel célozzák meg az időseket: advent első vasárnapjára a falu asszonyai adventi koszorúkat készítenek nekik, továbbá idén is jut számukra karácsonyi szeretetcsomag.

A hétvégén nem csupán az idősekre figyelt a Balavásárért Egyesület: péntek és vasárnap között harmadik alkalommal rendeztek házas hétvégét  Gyergyócsomafalván. A házasság hetét minden évben megszervezik, de külön egy hétvégét szánnak évente arra, hogy a házaspárok az otthoni környezetből kiszakadva jobban megismerjék egymást, tanuljanak a házasságról, nem titkolt cél a csapat- és közösségépítés sem. Az idei hétvége témája: Miért menekülünk? és Hogyan őrizzük meg a közösséget? Ilyenkor sokat beszélgetnek, különböző témájú fogalmazásokat írnak, játszanak a jelenlevők, ezek a napok alkalmat adnak a tanulás mellett a kikapcsolódásra, kirándulásra, sétára is a házaspároknak. A szőlőszüret miatt idén kevesebben tudták szabaddá tenni a hétvégéjüket, így csupán harminc személy tudott elutazni, különböző korosztályok voltak jelen, a nagyon fiatal házasoktól kezdve olyanokig, akiknek már unokáik is vannak – számolt be  Székely Ella.