2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Globális minimális társaságiadó-kulcs

A képviselők múlt csütörtökön jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, amely kötelezővé tenné a globálisan minimum 15 százalékos társaságiadó-kulcsról született nemzetközi megállapodást:

* 15 százalékos minimum-adómérték a nagy multinacionális vállalatokra vonatkozóan

* A szabályozás átültetésének határideje legyen 2022. december 31.

* A képviselők felülvizsgálati záradékot és a fejlődő országokra gyakorolt hatás érdekében hatásvizsgálatot is kérnek 

Az irányelvről szóló jelentés a jogszabály mielőbbi alkalmazása érdekében helyben hagyta a Bizottság javaslatának kulcsfontosságú elemeit, nem változtatott a jogszabály tagállami átültetésére vonatkozó ütemterven és annak 2022. december 31-i határidején sem.


Többpontos módosítások

A képviselők több ponton módosították a javaslatot, például egy felülvizsgálati záradék bevezetésével. A felülvizsgálat arra biztosítana lehetőséget, hogy változtatni lehessen az éves árbevételi küszöbértéket, amely felett a multinacionális vállalatok a minimum-adómértékre vonatkozó jogszabály hatálya alá esnek. Egy hatásvizsgálatban pedig azt mérnék fel a képviselők, hogy a jogszabály milyen hatással van a fejlődő országokra.


Korlátoznák a szabályokkal való visszaélés lehetőségét

A képviselők visszavágnák a Bizottság által javasolt kivételek számát, és korlátoznák a szabályokkal való visszaélés lehetőségét. Az utóbbi cél érdekében az adóelkerülési megoldások elleni szabályokat tartalmazó bekezdéssel egészítették ki a jogszabálytervezetet.


Az uniós minisztereken a sor

Aurore Lalucq (S&D, Franciaország) jelentéstevő: „A megállapodás nem tökéletes: mi például magasabb adókulcsot szerettünk volna. De ilyen kompromisszumra jutottunk. Most pedig az uniós minisztereken a sor, hogy megállapodjanak, és gyorsan alkalmazni kezdjék a jogszabályt. A mai szavazás során ez a cél lebegett a szemünk előtt. ”


A Tanács egyhangú döntéssel határozza meg a jogszabály végső formáját

 A parlamenti véleményt tartalmazó jelentést most átadják a Tanácsnak. A Tanács egyhangú döntéssel határozza meg a jogszabály végső formáját.

Az irányelv célja, hogy az uniós jogba is átültesse az OECD és a G20-ak 2021 decemberi találkozóján a nemzetközi társasági adómértékről született megállapodást. A globális megállapodás a nagy multinacionális vállalatok számára 15 százalékos minimum társaságiadó-mértéket állapított meg, ezért a nyereség hatékony és méltányos megadóztatásának egy fontos lépését jelenti.

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)