2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két hét múlva újraindulhat az 1. ligás labdarúgóidény, tegnaptól pedig a felkészülés is teljes csapattal történhet a június 1-jétől érvényes enyhítések következtében. Mielőtt a Hivatalos Közlönyben megjelentek volna a sportélet újraindulását szabályozó előírások, az a hír járta, hogy a csapatoknak karanténban kell maradniuk, ez pedig kis híján lázadáshoz vezetett a klubok és játékosok körében.

Több klub vezetője jelezte, hogy két hét elkülönülés és három negatív koronavírusteszt után diszkrimináció a focistákkal szemben elvárni tőlük, hogy maradjanak távol a családjuktól, miközben minden más munkavállaló gyakorlatilag korlátozások nélkül, a munkahelyen kötelező néhány óvintézkedéstől eltekintve, szabadon mozoghat. Maguk a labdarúgók is megszólaltak, néhányan azt is megkockáztatták, hogy inkább abbahagyják a sportolást, mint hogy újabb heteket kelljen elszigeteltségben töltsenek. A Hivatásos Labdarúgóliga főtitkára, Justin Ştefan nyílt felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy szüntessék meg a sportolók hátrányos megkülönböztetését, hiszen Európában, ahol újrakezdődtek a bajnokságok, sehol nem kötelezik karanténra a csapatokat. A labdarúgók fiatalok, edzettek, a veszélyeztetettségük minimális,  nem értik, miért pont az esetükben szigorúbbak a szabályok, mint az átlagemberek számára.

Továbbá az is hátrányos megkülönböztetés szerintük, hogy míg a szabadtéri előadásokat legfeljebb 500 nézővel engedélyezték, a mérkőzésekre nem mehetnek be még ennyien sem, holott a jóval nagyobb kapacitású lelátókon nem lenne nehéz tiszteletben tartani a  távolságtartás szabályait.

A nézőket ugyan még nem engedik a meccsekre, de a hivatalossá vált változat szerint a játékosok két hét elkülönítés után hazatérhetnek a családjukhoz. Ehhez saját felelősségre tett nyilatkozatot kell áláírniuk, hogy a mérkőzéseken tiszteletben tartják a szabályokat. Ezek között egyebek mellett az áll, hogy minden játékosnak saját üveg vize kell legyen, saját védőfelszerelése, fertőtlenítőszere és egyszer használatos pohara. Tilos a kézfogással, öleléssel történő üdvözlés, a mezcsere, a találkozók utáni sajtótájékoztatót pedig kizárólag online tartják meg.

Szigorúan szabályozzák, hogy adott pillanatban hányan, kik és hol tartózkodhatnak a pályán, annak környékén és a lelátókon.

Amennyiben  valamelyik játékosnál kimutatják a koronavírus-fertőzést – áll a dokumentumban –, alkalmazzák a standard járványügyi eljárást, az érintett és a vele kapcsolatba került személyek elkülönítésével. Arra nem térnek ki, hogy kiket tekintenek kapcsolatnak, és miként érinti ez a csapat további mérkőzéseit.

Ha az 1. ligát nem tudták volna folytatni, a klubok a televíziós közvetítési jogok nélkül maradhattak volna, ami a többségük esetében a fizetésképtelenséggel lett volna egyenértékű.

Kolozsvári CFR – Bukaresti FCSB rangadóval indulhat újra a felsőházi rájátszás 

Fotó: DigiSport