2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kisebb formációk, külön próbatermek

A koronavírus miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a művészeti intézmények is – a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniát sem kerülte el a betegség okozta állapot, amely nagyon megviselte az intézmény munkatársi közösségét: mostanra mindannyian tudjuk, hogy a filharmónia méltán szeretett és tisztelt igazgatója, kórusának karnagya, az igazi, régi vágású úriember Vasile Cazan, akivel oly sok interjút készítettünk, aki mindig, mindenben segített, és aki velünk, magyarokkal csak magyarul volt hajlandó beszélni, elhunyt. A koncertek sorozata azonban (egyelőre) nem szakadt meg, igaz, a repertoár átalakult. Szallós-Farkas Margit művészeti titkárt arról kérdeztük, hogy hogyan zajlik a munkafolyamat a jelenlegi helyzetben a filharmóniánál, bejárnak-e, próbálnak-e a zenekari tagok, és ha igen hogyan, illetve miben változtatta meg eddigi szakmai életüket a vírus okozta helyzetből fakadó korlátozások sorozata?

– Az e heti, csütörtöki szimfonikus koncertünket az igazgató úr temetése miatt lemondtuk. Kedden lesz (volt) zongoraest Csíky Boldizsárral, és a jövő heti koncertünket is meg fogjuk tartani, persze ha addig nem kell bezárnunk – egyik napról a másikra élünk mi is. A kórus karanténban van, a zenekar működik, de nem teljes zenekarként, hanem a kötelező távolságtartás betartásával, kisebb formációkban gyakorol: előre meghatározott program szerint külön termekben, szobákban próbálnak, összpróba kevés van ilyenkor. Éppen emiatt a kamarazenekari produkciókat helyezzük előtérbe: a két koncertmesterünk alapított egy-egy kamarazenekart, a fúvósok további két-három formációt, és külön termekben próbálnak. Olyan szimfonikus koncert, amelyre a teljes zenekarnak együtt kell próbálnia, majd azon fellépnie, belátható időn belül nem lesz. Természetesen ez az újabb törvényektől és rendeletektől függ majd. Miután megtudtuk, hogy több kollégánk is elkapta a koronavírust, óriási fertőtlenítés zajlott a Kultúrpalotában, amiben részesült többek között a nagyterem, a kisterem, az irodahelyiségek sora.

A körülményeknek megfelelően, betartva a távolságot, rengeteg szellőztetéssel, fertőtlenítéssel, kisebb formációkban és kamarakoncertekkel, a helyzethez rendkívüli módon, nem csak papíron alkalmazkodva végezzük a munkánkat addig, ameddig lehet – válaszolta kérdéseinkre Szallós-Farkas Margit.

Fotó: archív