2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fókuszban: online címmel rendezi meg az I. Csokonai színházpedagógiai és színházi nevelési konferenciát a Csokonai Színház. A március 29-e és április elseje között zajló online eseménysorozat számos érdekes programpontot tartalmaz. 

Amint azt a szervező intézmény tudatja, a színházpedagógiai és színházi nevelési konferencia az Interreg V-A Románia–Magyarország együttműködési program keretein belül megvalósuló, „A román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a Csokonai Színház szervezésében.

A konferencián való részvételt színházi neveléssel, színházpedagógiával foglalkozóknak, színházi alkotóknak, drámapedagógusoknak, színházzal, drámapedagógiával kapcsolatos egyetemi szakok hallgatóinak, pedagógusoknak, szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek ajánlják. A konferencia célja, hogy kerekasztal-beszélgetéseken, részvételt kínáló online színházi előadásokon és egyéb programokon keresztül bemutassák, közösen megvizsgálják, illetve megvitassák a színházi nevelés, a színházpedagógia online-osítása során szerzett tapasztalatokat. Az online platformban való gondolkodást, alkotást a kényszer szülte: a Zoomra kellett adaptálniuk programjaikat, drámás tevékenységüket – ugyanakkor ez a helyzet új formák születését is eredményezte. A konferencia keretében kerül sor például az Új műfajok a piacon: Zoom-termi interaktív előadás, Zoom-termi játék és egyéb online közösségépítő programok című kerek-asztal-beszélgetésre. „Másfél évvel ezelőtt a Zoom felülete szinte ismeretlen volt színházi alkotók számára. Talán nem túlzás azt állítani, hogy járvány előtt senki nem álmodott Zoom-előadást. Egy éve megkerülhetetlen, hogy online térben is gondolkodjunk, alkossunk. Sokan átalakították előadásaikat, és egyre több olyan előadással, játékkal, programmal találkozhatunk, amelyek kifejezetten online platformokra készültek. Mitől lesz egy előadás, játék, egy program természetes közege az online tér? Mitől érezzük, hogy bizonyos előadások, játékok, programok nem jobb híján valósulnak meg online? Vannak-e olyan interaktív formák, amelyek kifejezetten jól működnek online? Vannak-e olyan témák, célok, amelyek online platform után kiáltanak? A kerekasztal-beszélgetésben alkotókkal és elméleti szakemberekkel együtt ezekre a kérdésekre keressük a választ” – tudatják a szervezők.

További részletek a csokonaiszinhaz.hu oldalon és a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) Facebook-oldalán találhatók.