2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mostanában a zenei világhírességek mintha haza járnának hozzánk, reméljük, hogy jól érzik magukat itt, a palota hangversenytermében, és viszont látjuk őket majd jobb időkben is. A Zenei Napok legújabb vendége Vlad Stănculeasa, román származású svéd hegedűművész volt, aki egy Velencéből, 1739-ből származó Sanctus Seraphinon játszik, amely egykor George Enescué, majd nagyszerű tanítványáé, Yehudi Menuhiné volt – a hangszert a svájci Tharice Alapítvány kölcsönözte neki. Mit mondjak – Brahms D-dúr hegedűversenye ehhez méltóan szólalt meg. Egy nagyszerű zeneszerző és egy hatalmas magyar hegedűművész – Joachim József – korábban egy évszázaddal ezelőtti találkozásából született a be nem teljesülő vágyak romantikus muzsikája, amely most itt, nekünk, előttünk is megszületett, mérhetetlen hittel és lélekbe markoló szomorúsággal. Ráadásnak Bartók három hegedűduója a művész és a koncertmester, Roxana Oprea előadásában, virtuóz egyszerűséggel ölelkezve.

Promenád, térzene. Dvorak Szláv táncok, op. 46. az angol Paul Mann dirigálásában, mozgalmas vezényléssel.

Szerelem minden mennyiségben, de főleg az olasz operákban, ez már a május 26-ai hangversenyen David Crescenzi olasz karmester idegenvezetésével és egy nagyszerű hazai szólista, Carmen Gurban szoprán és Hector Lopez mexikói tenor társaságában. Verdi-, Bellini- és Puccini-szólók, duettek, nyitányok pompáztak, sorjáztak a bel canto végtelen szépsége árnyékában. Játékban, színészi gesztusok karakterisztikusságában, kedvességben egymást segítve, makulátlan énektechnikában, példaszerűen deklamált szöveghasználatban, gyönyörűen megformált lírikus frázisokban gazdag előadást kaptunk.

Úgy tűnik, egyre inkább megkülönböztetett figyelmet kap hangversenyeinken a vokális muzsika. A mi hasznunkra is. A hálás közönség örömére.