2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bejutott az Eurovízió romániai szakaszának válogató elődöntőjébe Vizi Imre. A közkedvelt erdélyi magyar énekes, dalszerző a nemrég kiadott Sparrow című dalával nevezett be az országos versenyre, amellyel a zsűri több mint kétszáz romániai előadó közül válogatta be a legjobb 45 közé. Amennyiben megnyeri a romániai szakaszt, a május 10. és 14. között Torinóban tartandó nemzetközi Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti Romániát és az erdélyi magyarokat.

– Rendkívül nagy szakmai elégtételnek tartom az eredményt, és fontos abból a szempontból is, hogy egyedüli magyarként szállok versenybe a legjobb romániai eurovíziós dal címéért – értékelte Vizi Imre a romániai szakmai zsűri tavaly decemberben hozott döntését, amely megnyithatja számára az esélyt a nemzetközi elismertség felé is. A tét nagy: mivel Magyarország nem vesz részt a dalfesztiválon, amennyiben Vizi megnyeri a romániai szakaszt, ő lesz az egyedüli magyar előadó az Eurovízión. 


Vizi számára azonban a neheze csak most következik: a február 12-én folytatódó országos válogató elődöntőben, amelyet a TVR élőben közvetít, a zsűri és a nézők 20 dalt juttatnak tovább a verseny következő szakaszába. Ezt megelőzően az Eurovízió Románia csapata januárban a TVR egyik stúdiójában felvételt szervez a 45 dal számára. Ezeket a romániai televíziós csatornákon és online a hivatalos eurovision.tvr.ro weboldalon, a TVR YouTube-csatornáján és az Eurovízió Románia Facebook-oldalán február elején fogják közvetíteni.

Újdonság, hogy a rajongók most először szavazhatnak kedvenceikre a hivatalos Facebook-oldalon, ahol öt dalt menthetnek a második elődöntő szakaszba. A zsűri további 15 dalt választ ki, az elődöntő pedig február 12-én egy tévéműsorral zárul, ahol a szakértő zsűri kiválasztja a nagydöntőbe jutó tíz dalt. A verseny utolsó felvonására március 5-én kerül sor, amikor is kiderül, hogy ki lesz Románia képviselője a nemzetközi Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.

Vizi Imre nagyon produktív és sokoldalú alkotó, aki színházi zenét, reklámzenét, filmzenét is készít, emellett a HaHaHa Production zenei produkciós iroda dalszerzője. Dalait nap mint nap hallhatjuk a tévében és a rádióban. Saját alkotásait három nyelven írja, de leginkább az angol nyelv dominál a pop, soul, jazz, r&b, funk stílusú elemek ötvözetében. 2014-ben részt vett már a romániai Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a Kind of girl című szerzeményével, ahol a zsűri pontjai alapján második helyezést ért el.

Vizi Imre versenydala az alábbi címen hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=bJ7OSDh6qBo