2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2011. november 18–20-án került sor a Békés megyei Szarvason a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Vitázz a Demokráciáért programja által támogatott 23. Országos Disputaversenyre. A vetélkedőn a határon túli magyar diákokat a marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola dr. Tamási Zsolt által vezetett disputaklubja képviselte a második korosztályban, két csapattal.

A Legó és a Kaktusz csapat tagjai a diplomaosztás után. Balról jobbra: Nagy Lehel, Antal Tamara, Szabó Judit Blanka, Török Hunor, Bóni Zsuzsanna, Bíró Ervin


2011. november 18–20-án került sor a Békés megyei Szarvason a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Vitázz a Demokráciáért programja által támogatott 23. Országos Disputaversenyre. A vetélkedőn a határon túli magyar diákokat a marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola dr. Tamási Zsolt által vezetett disputaklubja képviselte a második korosztályban, két csapattal. A csak hetedikesekből álló Legó csapatot Szabó Judit Blanka, Bíró Ervin Zoltán és Bóni Zsuzsanna alkották, a Kaktusz csapat tagjai közt volt a szintén hetedikes Antal Tamara, illetve az iskola nyáron végzett diákjai közül Nagy Lehel (jelenleg az Elektromaros Iskolaközpont kilencedikes tanulója) és Török Hunor (a Bolyai Farkas Elméleti Líceum kilencedikes diákja). A vetélkedőre való kiutazás anyagi hátterét a Communitas Alapítvány biztosította.

A vetélkedőn az egyéni pontszámban sikerült az első és a harmadik helyezést megszerezni. Az első helyezést Török Hunor, a Kaktusz csapat tagja, a harmadikat pedig Bóni Zsuzsanna, a Legó csapat tagja szerezte meg. A kiegyensúlyozott és szoros eredményekkel záruló elődöntők után a Kaktusz csapat – a tavaszi debreceni disputaverseny győztese – ugyan nem jutott a döntőbe, viszont sikerült legyőznie azt a csapatot, amely végül a korosztály első helyezettje lett. Ugyanakkor a Legó csapat megszerezte a csoportos helyezésben a harmadik díjat. A versenytematika címe A demokrácia hatékony politikai rendszer volt. A tételmondatot a vetélkedő során felváltva állító és tagadó pozícióból is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek, a jelenleg a Karl Popper Debate Program keretében a legtöbb európai országban működő disputaklubok szabályzatának megfelelően. Az erdélyi magyarság körében a 7-es Számú Általános Iskola keretében sikerült ehhez a programhoz sikeresen és eredményesen csatlakozni. Amint a tavasszal beszámoltunk róla, a debreceni 22. országos vetélkedőn a 7-es Számú Általános Iskola disputázói hazahozták mind a csoportos első helyezést, mind az egyéni első és harmadik helyet. A mostani, szarvasi fordulóban újra bebizonyították, hogy jó vitakészséggel és vitakultúrával rendelkezve versenyképesen, eredményesen, színvonalasan tudják a magyarországi országos disputavetélkedőkön képviselni az erdélyi magyar diákságot.

Hetes Zsolt, Marosvásárhely