2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kritikusok és a közönség által egyaránt imádott, a nemzetközi szakma által is nagyra tartott operacsillagot, Virginia Zeanit ünneplik Romániában a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál és a Kolozsvári Román Opera kezdeményezésére Románia-szerte. Minden hazai nemzeti operaház Virginia Zeaninak szentel előadásokat október folyamán, abban a hónapban, amikor a L’Assoluta a 96. születésnapját ünnepli. Október 10-e és 31-e között a világ operajátszásának fejlődéséhez való hozzájárulásáért és a kultúra szolgálatában világszerte végzett értékes munkájáért tisztelegnek a legendás művésznő előtt. 

A 30 év óta a nagy nemzetközi színpadok prima donna assolutájának, az Indiana University (Amerikai Egyesült Államok) professor emeritusának életműve mérföldkő, ő Románia egyik legnagyobb kulturális szimbóluma. Craiova, Konstanca, Temesvár, Bukarest, Brassó, Galac, Kolozsvár és Jászvásár együtt tiszteleg az október 21-én, a Maros megyei Görgényoroszfaluban született művész fényes karrierje előtt. A Nagyváradi Állami Filharmónia és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye is csatlakozott a kezdeményezéshez. 

– A Kolozsvári Román Opera, Európa egyik tekintélyes kulturális intézménye és Románia első operaháza számára különleges kiváltság és küldetés, hogy továbbvigye az emblematikus erdélyi személyiség kiválóságának nemzeti és nemzetközi jelentőségű üzenetét. Tisztelettel adózunk a szenvedély által formált hangnak és a magas szakmai és erkölcsi értékek által vezérelt, példaértékű pályafutásnak. Ezáltal magát az operát ünnepeljük, tisztelegve egy olyan legenda előtt, akiben a múlt század lírai színházának összes színeváltozása találkozik. Küldetésünk, hogy megosszuk ezt a kegyet, és ezt örömmel is tesszük, felidézve egy olyan művész lenyűgöző pályafutását, akinek műveltsége elvarázsolta az egész világot – miközben ő megőrizte alázatát, kedvességét és a mások iránti szeretetét. Remélem, hogy a varázslatos művésznő ismét sok embert hoz össze, még ha csak a kibertérben is, a zene és a szépség iránti szeretet égisze alatt – nyilatkozta  dr. Florian Estefan egyetemi adjunktus, a Kolozsvári Román Opera főigazgatója.

Ünnepeljük ezt a pillanatot, bízva abban, hogy az operaművészeket nem érinti az évek múlása, és hogy a színpadon egykor oly ragyogó személyiség örökké fiatal marad. Smaragdzöld szemével és szenvedélyt sugárzó színpadi bájával Virginia Zeani, az „operaház Sarah Bernhardtja” érintetlenül őrizte meg hírnevét a világ operajátszásának nagy dívái korában. Maria Callas maga mondta egyszer, hogy Virginia Zeani az egyetlen operaénekes a világon, aki képes őt megindítani. Nevezetesek angliai fellépései II. Erzsébet brit királynő megkoronázásának évében, művészi pályafutása során szoros kapcsolatokat ápolt a monacói hercegséggel, Francis Poulenc zeneszerző személyesek neki írt operát, Fárúk egyiptomi király kitüntette, és ő volt az, aki Plácido Domingót karrierje kezdete óta támogatja.

Olyannyira becsülték, hogy Pavarotti apja egyszer megkérte, segítsen tehetséges, de félénk fiának eligazodni a művészvilágban. Andrea Bocelli egy videóban fejet hajtott előtte, megköszönve az énekórákat, amelyeket egykor Torinóban adott neki. Munkásságát több mint 50 nemzeti és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerték el. A bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem és a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem díszdoktora, valamint a Nihil Sine Deo királyi kitüntetés birtokosa, amelyet 2011-ben I. Mihály román király adományozott neki. Hazájában egy ideig ismeretlen volt a nagyközönség előtt, hiszen három élete is volt, ahogyan emlékirataiban fogalmazott: egy Romániában 21 éves koráig, egy másik Olaszországban – 55 éves koráig –, és egy harmadik az Egyesült Államokban. Virginia Zeani most Floridában él, valahol az Atlanti-óceán partján, nincs része a kemény telekben, és csak időnként látogatják meg a szeszélyes hurrikánok…

– Reméljük, hogy a kulturális világ csatlakozik ehhez az értékes, nagyszabású és nemes tisztelgéshez, amelyben egy elsöprő erejű művészszemélyiségnek hódolunk. Azt reméljük, hogy minden zenekedvelő velünk tart, még ha csak online is, hogy otthonaik és operaházaink tapsvihartól fognak visszhangozni. Szeretettel és csodálattal adózunk azon értékek előtt, amelyek annak a fiatal lánynak a sorsát irányították, aki 13 évesen egy erdélyi faluból elindult az Életbe, hogy a világ nagy színházainak imádott dívájává váljon – mondta Kolcsár Péter, a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál művészeti igazgatója.

– A Virginia Zeani Királyi Operafesztivál elindítása és fejlesztése – túl azon, hogy bátor ötletből felelősségemmé vált – hitbeli küldetés volt számomra. Görgényoroszfaluban születtem, a legendás szoprán szülőhelyén, azon a helyen, ahonnan a nagy európai operaházak primadonnája megtette lenyűgöző karrierjének első lépését. Tehetsége szárnyakat kapott, e kicsiny világból indulva is. Hagyta, hogy madarak, falusi öregek, a tücskök-bogarak és az állatok inspirálják, ahogyan azt később királyokkal és elnökökkel, valamint a világ minden tájáról érkező rajongóival való találkozásai során elmondta” – nyilatkozta Marian Jurgiu, a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál főigazgatója.

A Virginia Zeani ünnepi hónap hátralevő programját az alábbiakban olvashatják.

Október 24. – Georges Bizet: Carmen. Kolozsvári Román Opera.

Október. 27. – Georges Bizet: Carmen. Jászvásári Román Opera, az opera szólistáinak, kórusának, gyermekkórusának, balettkarának és zenekarának fellépésével. Vezényel: Tiberiu Soare.

Október 28., 18:30-tól – C. Saint-Saëns: Sámson és Delila. Kolozsvári Magyar Opera.

Október 30. – Giuseppe Verdi: La traviata. Craiovai Román Opera.

Október 31. – Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni, a Nemzetközi Leonard Fesztivál nyitóelőadása. Nae Leonard Operaház és Operettszínház, Galac.

Virginia Zeani minden idők egyik legkiválóbb és legelbűvölőbb szopránja, aki előkelő tartásával és hollywoodi vonzerejével színes élettörténetéhez hasonlóan a maga személyében is mesés. Emlékei történelmi értékű pillanatok lenyomatait őrzik, a Vittorio de Sicával vagy Fellinivel való találkozásoktól Tyrone Powerig, Domingóig és Grace Kellyig... 

Virgina Zeani története az első világháború utáni Romániában kezdődik. 1925-ben született, néhány évvel azután, hogy az ágyútűz utolsó robbanásai elhaltak, szörnyű emlékeket hagyva maguk után a nyomasztó évek terrorjáról és szomorúságáról. „A szüleim iskolázatlan földművesek voltak. Mondhatni nem a legmegfelelőbb családba születtem ahhoz, hogy zenei karriert fussak be” – írja emlékirataiban. Első romániai lépéseit a zseniális orosz szoprán, Lydia Lipkowska, a Metropolitan Opera egykori nagy énekesnője, Caruso és Saljapin jó barátja egyengette. Narducci karmester és Aureliano Pertile énekes később Olaszországban csiszolta tehetségét.

A II. világháború borzalmai után Virginia és családja el akarták hagyni az országot. A várva várt lehetőség csak 1947-ben jött el, amikor 21 éves korában, Petru Groza jóváhagyásával féléves ösztöndíjjal Olaszországba távozhatott, ahol csak egy, a kommunizmus által gyötört ország szegény emigránsa volt. Nem volt más értéke, csak a hangja. 1947-ben érkezett Milánóba, egy évvel azután, hogy a híres Scala – amely 1943. augusztus 15-én egy bombatámadásban teljesen megsemmisült – újra megnyílhatott a maga régi pompájában. Ugyanebben az évben érkezett Milánóba Maria Callas, valamint a basszus Nicola Rossi-Lemeni, aki tíz évvel később Virgina Zeani férje lett. A bolognai Teatro Duse színházban debütált a Traviatában. A Traviata Violetta Valéryje lett karrierjének meghatározó szerepe, amelyet negyed évszázadon át játszott a világ színpadain. Több mint 640 alkalommal adta elő, ez abszolút világrekord. 

Virginia Zeani a lírai és a drámai szoprán szerepeket ötvözte, nagy sikereket aratva Firenzében, Barcelonában, Bécsben, Szentpéterváron és Párizsban. Minden szerepében tündökölt, a Rigoletto Gildájától és a Bohémélet Mimijétől, a Szerelmi bájital Adinájától és a Faust Margaretájától kezdve Az alvajáróig, az Aidáig, a Pillangókisasszonyig. Sikert aratott a Jevgenyij Onyegin Tatjánájaként, a Stiffelio Linájaként, a Don Carlos Elisabettájaként, az Othello Desdemonájaként, a Werther Charlotte-jaként, A repülő hollandi Sentájaként és a Lohengrin Elzájaként is. 

A Virginia Zeani ünnepi hónap a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál és a Kolozsvári Román Opera rendezvénye, az eseménysorozatról további információk a https://virginiazeanifestival.com oldalon találhatók. A fesztivál prtnerei közé tartozik a Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is – áll a szervezők közleményében.  (Knb.)