2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2018. évi Gábor Dénes-díj kitüntetettjei

A műszaki-szellemi újító jellegű alkotómunka elismerését jelentő díj 2018-as kitüntetettjei között van dr. Puskás László Géza biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, az Avidin Kft. ügyvezető igazgatója, az APERUS Pharma Zrt. vezérigazgatója. A kitüntetett „a gyógyításban ma még felbecsülhetetlen értékű találmányáért” vehette át a Novofer Alapítványnak a Nobel-díjas magyar fizikus nevét viselő díját december 13-án Budapesten, a Parlament felsőházi termében. 

Dr. Puskás László Géza

Nevét érdemes megjegyeznünk, hiszen „az Alzheimer-kór kezelésében és a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásában végzett eredményeiért” tüntették ki. Nemzetközi elismerésnek örvendő csapata élén olyan molekulát talált fel, amely forradalmi újítást jelent, mert nemcsak egy támadásponton kezeli a betegséget, ahogy a világszerte eddig feltalált molekulák. A Q 134RK nevű molekula sejtvédő, azaz a neuronokat az elhalástól védő hatása mellett gyulladáscsökkentő, és a memóriát, a gondolkodási képességeket javító hatással is rendelkezik. Ami valójában azt jelenti, hogy meg tudja állítani a betegség előrehaladását, és javítani tudja a betegek szellemi teljesítményét. Ennek fontosságát nem kell bizonyítani, hiszen világszerte sok millió embert érint a kór, amely nagy terheket jelent a betegen és családján kívül gazdasági, társadalmi szempontból is.

 „Elkötelezett kutató, vízióval rendelkező feltaláló, és sikeres vállalkozó egy személyben” – méltatta dr. Puskás László Géza érdemeit Luszcz Viktor. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a továbbiakban kiemelte, hogy miután találmányát eljárási szabadalommal védte meg, annak hasznosításában is rendkívül tudatosan járt el, megalapítva erre a célra az Aperus Pharma Zrt.-t. A szegedi feltalálónak ily módon sikerült elérnie, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Hatóság készítményére egyediként adott humán 1. kísérletre engedélyt. A molekula iránt külföldről is nagy az érdeklődés, a klinikai tesztek az Egyesült Államokban is előrehaladott állapotban vannak. 

A rákkutatásban kiemelkedő eredményéért Életműdíjat adtak át dr. Kotschy András mérnöknek, a Servier Gyógyszerkutató Intézet igazgatójának, a tudományos kutatócsoport vezetőjének. Szakmai irányításával elsőként fedezték fel az MCL1 fehérje szelektív gátlószereit mint innovatív rákterápiás hatóanyagokat.

Dr. Kotschy András

Az eredmények új biológiai mechanizmussal bővítik a rákterápia eszköztárát, amellyel kapcsolatban több szabadalmat is bejelentettek. „A kutatások eredményeként onkológiai területen már két, az intézetben felfedezett gyógyszerjelölt is klinikai kutatási fázisba került, míg egy harmadik nemrég lépett a preklinikai fejlesztés stádiumába” – nyilatkozta Budapesten Olivier Laureau, a Servier-csoport elnöke az MTA közleménye szerint. A felfedezés gazdasági értékét jelzi, hogy a vegyület fejlesztésébe az onkológia területén világviszonylatban is vezetőnek számító Novartis cég is bekapcsolódott.

Gábor Dénes-díjat kapott dr. Barna László mérnök-fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője a szuperfelbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő bevezetéséért, a Fénymikroszkópos Képalkotó Központ világszerte elismert kutató-fejlesztő mikroszkópos műhellyé alakításában betöltött szerepéért. A díjazott a szuperfelbontású fénymikroszkópia STORM (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) típusának és a konfokális mikroszkópiának az úttörő ötvözésével a világon először volt képes azonosított idegsejtnyúlványokban a célfehérjék mennyiségének és helyzetének nanométeres pontosságú meghatározására és a molekuláris változások nyomon követésére idegrendszeri beavatkozások után. 

 Dr. Barna László

A 2018-as díjazottak között van dr. Varga Péter Pál ortopéd sebész, a budapesti Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató főorvosa. Dr. Freund Tamás, az MTA alelnöke méltatásában kiemelte, hogy személyében harmonikus egységet képez a kiemelkedő tehetségű klinikai sebész, az iskolateremtő oktató, az örökké újító, a tökéletességre törekvő kutató, aki nemzetközi színvonalra emelte a mozgásszervi sebészetet. Saját fejlesztésű műtéti technikái és implantátumai világszerte beépültek a gerincsebészeti gyakorlatba, annak kiemelkedő részét képviselve. Ilyen a csigolyaközti porckorongok magasságát helyreállító implantátum, amely alapvetően megváltoztatta a csigolyaközti fúziók műtéti gyakorlatát.

Dr. Varga Péter Pál

Általánosan elterjedt a gyakorlatban a csontritkulásos gerincműtétek támogatására kidolgozott nonrigid transzpedikuláris rögzítő rendszer (a gerincet csavarokkal és a hozzájuk erősített rudakkal rögzítő nem merev rendszer). A szakirodalomban a gerincdaganatok korszerű műtéti technikái között említik a Varga-módszert. A teljes keresztcsont-rekonstrukció mellett még négy eredeti, világszerte ismert módszer kötődik a nevéhez. 22 szabadalma jutott el a termék stádiumig, ami az orvostudomány területén egyedülálló. Meghatározó szerepét a nemzetközi oktatási és kutatási szervezetekben nagyszámú díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Életművét azzal koronázta meg, hogy egy egyedülálló, a köz- és magánellátást minden érintett fél számára kedvezően ötvöző intézmény- rendszert alakított ki, amely példaként szolgálhat a teljes magyar egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez – hangzott el a méltatásban. 

(A Novofer sajtóanyaga alapján)