2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus végén kezdődne a 2020–21-es kézilabdaidény, az eredeti tervek szerinti kezdés azonban egyre valószínűtlenebb, hiszen a csapatok még az edzéseket sem kezdhették el a teremben, az edzőmérkőzésekről nem is szólva. (Ráadásul augusztus közepén lenne a feljutásról döntő osztályozó torna, ám ez is lóg a levegőben.) A kézilabda így az első, teremben játszott csapatsport, amelynek az irányítói kénytelenek vészforgatókönyveken gondolkodni, noha, ahogy a helyzet alakul, egyre inkább tűnik úgy, hogy a legtöbb sportágban szükségbajnokságot lesznek kénytelenek rendezni.

Az első dokumentumot, amely egy ilyen forgatókönyvre vonatkozik, a Román Kézilabda-szövetség dolgozta ki. Ennek értelmében a bajnokságot, az amerikai NBA mintájára, egyetlen helyszínen, teremtorna vagy tornák formájában játszanák, zárt tábori keretek között. Az egyik elképzelés szerint a teljes őszi idényt egyetlen torna keretében rendeznék, 3 nappal a mérkőzések között, ami azt jelenti, hogy a csapatoknek másfél hónapig kellene zárt táborba költözniük. A másik az őszi szezont két vagy négy tornára osztaná, egyenként 4-8 fordulóval.

A tornákat Bukarestben vagy Kolozsváron rendeznék meg, hisz csak ezekben a városokban lehet ennyi résztvevőt elszállásolni zárt rendszerben, és ezekben áll rendelkezésre legkevesebb három terem (kettő a mérkőzésekre, egy edzésekre).

A csapatoknak és a kinevezett játékvezetőknek szigorú előírásoknak kell megfelelni. A tornákra a kezdés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, és a mérkőzések befejezéséig nem hagyhatják el a számukra kialakított zárt tábort. A tábor alatt a szállodában minden csapatot külön emeleten szállásolnak el, külön ülésteremmel rendelkeznek, más emeletre nem mehetnek, azaz tilos egymás meglátogatása. Az emeleten senki mást nem szállásolnak el. A szobákba a torna alatt a takarítószemélyzet sem mehet be, mindenki tartozik azzal, hogy ezt rendben tartja. Az étkezést catering szolgáltatással vagy a szálloda teraszán oldják meg, oly módon, hogy a csapatok ne találkozzanak egymással. A terem és a szálloda között minden csapat a saját buszát használja, amely idegen személyeket nem szállíthat. A szállodába és a terembe érkezéskor is járványtani szűrést végeznek, mindenkit, akinek tünetei vannak, azonnal elkülönítenek. Tilos a terem öltözőinek használata, a csapatok saját elkönített mellékhelyiséget használhatnak. Ezenkívül a csapatok tagjai kizárólag a cserepadon tartózkodhatnak, legalább egy helyet üresen hagyva egymás között. A maszkviselés általánosan kötelező, ez alól csak a mérkőzésen részt vevő játékosok képeznek kivételt. A hagyományos pacsizás a meccs előtt elmarad, időkérések idején is tartani kell a távolságot. A mérkőzéseken vadonatúj labdákat használnak, ezeket a szünetben kicserélik. Minden csapattag csak saját palackját használhatja a mérkőzés közbeni hidratálásra. Meccs után pedig a csapatok egyenesen a szállásra szállító járműre ülnek, öt perc különbséggel. A jegyzőkönyvben másodiknak szereplő együttes megvárja, míg az ellenfél minden tagja távozik.

A dokumentum tartalmazza az előírások megszegőire kiszabható büntetéseket is.

A végére azonban egy optimista bekezdés is. A tervezet előírja, hogy amennyiben a helyzet normalizálódik, a megkezdődött bajnokság hagyományos módon, heti fordulókkal folytatódik.