2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megye tanácselnöke és Marosvásárhely polgármestere a Maros megyei református egyházmegyék espereseivel, valamint a katolikus és unitárius esperessel és az evangélikus egyház képviselőivel találkozott csütörtök délután. Az önkormányzati vezetők védőmaszkokat tartalmazó csomagokat adtak át az egyházi vezetőknek. 

Múlt héten Magyarország kormányának közreműködésével közel 1,2 millió védőmaszk érkezett Erdélybe, ebből az adományból kapott több tíz ezer maszkot az RMDSZ Maros megyei szervezete is, amelynek egy részét a történelmi egyházakhoz juttatták el a tegnapi nap folyamán. A református egyház 30.000, a katolikus 7000, az unitárius 3000, az evangélikus egyház pedig 2000 darab védőmaszkot kapott az adományból. 

Az egyházi vezetőkkel való találkozókon Péter Ferenc tanácselnök és Soós Zoltán polgármester arról is egyeztetett az egyház képviselőivel, hogy hogyan látják, a helyi közösségeket mennyire érinti negatívan a járvány, melyek a leggyakoribb problémák. Az RMDSZ tisztségviselői tájékoztatták az egyházi vezetőket a szövetség járványkezelő és gazdaságélénkítő programjáról is. 

Péter Ferenc kiemelte: „Alapvető fontosságú a lakosság egészségének védelme, ezért az RMDSZ azt javasolta, hogy országos szinten növelni kell a tesztelések számát, és az ingyenes tesztelést ki kell terjeszteni a családorvosokra, bölcsődei és kórházi dolgozókra, és legalább hetente egyszer tesztelni kell az alkalmazottakat. Nagyon fontos az egészségügyi ellátás biztosítása a nem koronavírusos betegek számára is. A kórházak újjászervezésével lehetővé kell tenni, hogy a különböző betegségben szenvedők megfelelő kezelést és ellátást kapjanak, és el lehessen végezni a számukra fontos műtéti beavatkozásokat is” – fejtette ki Péter Ferenc.

A járvány negatív gazdasági hatásai ellen is határozottabb fellépésre van szükség, az RMDSZ ennek kapcsán is konkrét intézkedéseket fogalmazott meg. Az egyik ilyen javaslat arra vonatkozik, hogy a veszélyhelyzet idejére, 2021-re is meg kell hosszabbítani a munkanélküli-segély és a munkahelyek védelme kapcsán hozott intézkedéseket, fogalmazott Soós Zoltán. Marosvásárhely polgármestere szerint az önkormányzatok helyi szintű döntésekkel is segíthetik a cégeket, vállalkozókat, hogy túlvészeljék a járványidőszakot.

Az RMDSZ politikusai hangsúlyozták: a járvány leküzdéséhez összefogásra van szükség, az állami hatóságok mellett a civil szférának, az egyházaknak és minden egyes lakosnak felelősséget kell vállalnia abban, hogy megfékezzék a járvány terjedését. 

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének sajtóirodája