2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén első alkalommal

A házias ízek kedvelőinek és a kézműves termékek iránt érdeklődőknek is bőven volt miből válogatni a hét végén a marosvásárhelyi vár előtti teret ellepő gazdag árukínálatból.


Fotó: Nagy Tibor


 

A Vásár a várban nevű rendezvényt legutóbb tavaly októberben szervezte meg a Mercur – Egyesület a Haladásért, Fejlődésért és Kereskedelemért nevű szervezet. Amint azt Cristina Manoilă főszervezőtől megtudtuk, az ortodox húsvét közeledtével 11. alkalommal rendezett vásárra a környékbeliek mellett távolabbról – Hargita, Kovászna, Kolozs, Fehér, Brassó és Szeben megyéből – is érkeztek termelők.

A szombat délelőtti napsütés számos nézelődőt, vásárlót – főként családokat – csalt ki a rendezvényre, több árus mégis a megszokottnál gyengébb forgalomra panaszkodott. 

A székelykakasdi Tövissi Attila asztalán szebbnél szebb zöldségek – zöldhagyma, retek, fokhagyma, káposzta, spenót, saláta – sorakoztak, de szemes paszulyt, dióbelet és nárciszt is lehetett itt kapni. Ottjártunkkor többen is megálltak, és érdeklődtek a termékek felől, a gazdálkodó azonban úgy tapasztalta, nem a legjobb a kereslet, sokkal kevesebben jöttek el a vásárra, mint a járvány előtti időben, és aki ki is merészkedett, nagyon meggondolta, hogy mire költse a pénzét.

– A tavaly márciustól szinte fe-lére csökkent az eladás – tudtuk meg Tövissi Attilától, aki rendszerint a Cuza Vodă utcai nagypiacra szokta kivinni termékeit. Kérésünkre azt is elmesélte, hogy a zöldségtermesztést nagyszülői örökségként viszi tovább, de egyre kisebb területet – jelenleg mintegy 40 árt – dolgoz meg, és az egyik legnagyobb gond számára a munkaerőhiány.

Bevált a ,,székely fűszeres”

Varga István kundi sajttermelő izgalmas, változatos kínálata sohasem hiányzik a vár előtti áruszemléről. Ez alkalommal medvehagymás, bazsalikomos, zöld borsos, konyakos-diós, csilis-csokis és szenes sajtot lehetett tőle vásárolni, de standjáról nem hiányzott a fekete leányka és a székely fűszeres nevű sajtkülönlegesség sem. Ez utóbbi sajtot szentábrahámi fűszerek teszik egyedivé. Tavaly októberi találkozásunkkor még tesztelés alatt állt, mostanra pedig a sajttermelő egyik legnépszerűbb árucikkévé vált. 

Varga István múlt év szeptemberében egy palacsintasütödét is nyitott a sajtkészítő műhely szomszédságában, ezen a héten pedig megnyitja a teraszt is, ahol a fagylaltozó, palacsintázó, kézműves sört kortyolgató vendégek a sajtkészítés fortélyairól nézhetnek filmet. 

– Tavaly tavasszal, a karantén feloldása után rengetegen jöttek hozzánk sajtot vásárolni, ez adta az ötletet a vendéglátó helyiség beindítására – árulta el a vállalkozó, akinek az a legnagyobb elégtétele, ha árucikkeivel nem kell az ország másik végébe utaznia, hanem a helyi vásárlókat részesítheti a nem mindennapi ízélményekben.

Parajdi gomba, gyergyói kenyér

A vár előtti téren felsorakozó különlegességek között találtunk rá a parajdi Horváth Júlia laskagombás termékeire, különböző ízesítésű pástétomaira, savanyúságaira. A havi Petry-vásárokon rendszerint jelen levő árukínálatból nem hiányzott az igen népszerű csípős paprikás lekvár, a gombás mustár és a szintén sokak által keresett gombaleves sem. 

Árumustránk alatt az egyik legkeresettebb stand a gyergyói Székely Falat nevű vállalkozásé volt. Házi, tartósítószer-mentes hentes  termékeik – szalámijuk, sonkájuk, virslijük –, valamint a pékárujuk – krumplis, félbarna, kovászos kenyerük, mákos, diós kalácsuk, bejglijük – nem ismeretlen a marosvásárhelyi vásárlók előtt, a cégnek ugyanis öt üzlete működik a megyeszékhelyen – tudtuk meg Köllő Bernadett üzletvezetőtől, aki mind a kínálat, mind a kereslet szempontjából sikeresnek találta a várbeli vásárt.

Az említett termékek mellett természetesen sok más árucikk – csokoládé- és fagylaltkülönlegességek, házi szörpök, borok, virágok, piperecikkek, kézműves dísztárgyak és ékszerek gazdag kínálata – várta a látogatókat. A Vásár a várban nevű rendezvényt, amennyiben a járványhelyzet megengedi, minden hónapban megszervezi a Mercur Egyesület. Legközelebb május 21–23. között veszik birtokba a vár előtti teret a házi készítésű termékektől roskadozó asztalok.