2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az államfő szerint „van ok a derűlátásra”, de „továbbra is óvatosaknak kell lennünk”.

Traian Băsescu szombaton kijelentette: Románia 4,5% helyett 3,5%-os gazdasági növekedésre számít jövőre.
Mint mondta, a 2011. január-februári adatok szerint van remény a 0,4% – 0,6%-os gazdasági növekedésre az előző negyedévhez képest, ez pedig a recesszióból való kilábalást jelenti.

„Bár még nem véglegesítették az első negyedéves adatokat, a januári és februári adatok alapján 2010 utolsó negyedévéhez képest 2011 első negyedévében 0,4%–0,6%-os gazdasági növekedésre számítunk, ami azt jelenti, kilábaltunk a recesszióból. Egyelőre egész Európa elég nehéz helyzetben van a válságból való kilábalás tekintetében, tehát kizárólag csak a recesszióból és nem a válságból való kilábalásról beszélhetünk. A román gazdaság növekvő pályára állt” – magyarázta Băsescu, aki szerint 2010 első negyedévéhez képest a növekedés 1,1% – 1,3%-os lesz.

A 2011-es gazdasági helyzet kapcsán az államfő kifejtette: „A 2011-es célkitűzés marad, azaz 1,5%-os gazdasági növekedésre számítunk, de 2012-re, az Európai Unióban uralkodó helyzetet szem előtt tartva, óvatosabb a prognózisunk: 4,5%-os növekedés helyett 3,5%-os növekedésre számítunk. Idén is, jövőre is tartani szeretnénk az államháztartási hiánycélt”.

Az államfő szerint „van ok a derűlátásra”, de „továbbra is óvatosaknak kell lennünk”.

„A nemzetközi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a gazdasági növekedéssel egyszerre kezdődjék a vigasság. Óvatosságra van szükség, az adópolitikák megőrzése és az átszervezések folytatása továbbra is elsődleges” – vélekedett Băsescu.