2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Úrhatnám polgárok – La lumiere comique című produkciót tekinthetik meg online eseményként az érdeklődők a budapesti Müpa szervezésében. Az április 29-én, csütörtökön 20.30 órakor kezdődő közvetítéssel kapcsolatosan a szervezők – mintegy előzetesként – a következőképpen fogalmaztak: – Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére – ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért az elkövet- kezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük. Az előadás megtekinthető a honlapunkon (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornánkon (https://bit.ly/2UKrBIk).ű

Sokan megfogalmazták: a nagy zenéknek nincs feltétlenül szükségük a legmagasabb színvonalú szövegre, sőt egyesek szerint némely muzsika érvényesülését csak gátolja, ha önálló rangot követel magának a dallamhoz csatlakozó szó. Azért persze örülünk, ha a legnagyobb komponisták hangjai kivételes értékű irodalmi alapanyaggal társulnak. A Régizene-fesztivál hangversenyének közönsége különleges utazáson vehet részt: találkozhat a kifinomult, elmés és gáláns francia 17. és 18. század olyan irodalmi géniuszaival, mint Molière és Voltaire, örömmel üdvözölhet olyan régi kedvenceket, mint Az úrhatnám polgár, A képzelt beteg és a Dandin György. Egyszersmind azt is megtudhatja, milyen zenét szereztek e művekhez a kortársak, hogyan szolgálta Molière nemegyszer gúnyos és kíméletlen társadalombírálatát Lully, Voltaire elegáns könnyedségét – A navarrai hercegnő című comédie-ballet zeneszerzőjeként – Rameau. Ami a hangversenyen külön színárnyalatot képviselő Platée részleteit illeti: ezekkel találkozhatott már a Müpa közönsége, hiszen Vashegyi György az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus élén 2014 decemberében, magyarországi bemutatón, koncertszerű előadáson tárta a közönség elé Rameau görög mitológiai tárgyú comédie lyrique-jét.

Az előadók? Csupa izgalmas bemutatkozás. A fiatal román énekesnő, Rodica Vica drámai koloratúrszopránját korosztálya egyik legvonzóbb orgánumaként jellemzi a kritika; a Románia legjobb muzsikusaiból verbuvált Musica Ricercata alapvető célja, hogy innovatív programokkal gazdagítsa a hangversenyéletet mind a régi zene, mind a modern repertoár területén. Az együttes vezetője, Gabriel Bebeşelea, aki 2016 óta a kolozsvári Transilvania Filharmónia, 2020 óta a bukaresti George Enescu Filharmonikus Zenekar vezető karmestere is, az utóbbi évtizedek egyik legtehetségesebb ifjú román dirigense.

A felvétel a Müpa 2018. március 8-i koncertjén készült.