2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idei negyedik számával jelentkezik az Újvárad folyóirat, mely Ferdinandy György, Kerékgyártó István, Sós Timothy prózai művei mellett Márton Ágnes, Támba Renátó, Ady András, Kiss László és Sall László verseit kínálja. Az Esszé rovat Demény Péter Olvasó-veduta című írását hozza. 

Ujvárossy László Ki volt Butak András? című szövege mutatja be a lapszám képzőművészét, a múlt év végén elhunyt kiváló grafikusművészt. A Tandem rovatban a romák világnapja apropóján ír a rovatgazda Magyari Sára, valamint Pásztor Rita kisebbségkutató. 

Cseke Péter Tamás a román társadalom énképéről faggatja az ukrajnai események tükrében Péter László kolozsvári szociológust. Hasonló témában született Forgács Áron Világok harca című publicisztikája. 

A Kultúra rovatban Költőkirály vagy mellékalak címmel Faludy György költészetéről ír Bakó Endre debreceni irodalomtörténész. Ugyanitt olvasható Nem egészen konkrét barangolás Szőcs Géza költészetében és környékén címmel André Ferenc előadásának szerkesztett változata a Kortárs klasszikusaink sorozatban. A Ketten egy páston sorozatban Boka László és Papp Sándor Zsigmond a hetven éve elhunyt Molnár Ferenc életművét közelíti meg.

Simon Judit értékeli a Kritika rovatban a nagyváradi román színház Koldusoperáját, míg Szilágyi Szilvia a Szénási Miklós–Heller Zsolt szerzőpáros Állítsuk meg az időt című prózakötetét. Sokarcúság, leplezés, feltárás címmel Béres Norbert elemzi Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe című Ady-tanulmánykötetét. Újjászületés? című írásában Beretvás Gábor a Hasadék című magyar filmet ajánlja a nézőknek.

Kőrössi P. József Előhívás rovata ezúttal Trifán László zenész, képzőművész alakját idézi meg A deszkagitár és a filmlemez csillogása címmel. 

A lapszám szerkesztőségi vezércikke a márciusban elhunyt Szkárosi Endre költőt, performance-művészt búcsúztatja.

Az Újvárad áprilisi száma kapható az ismertebb erdélyi könyvesboltokban, továbbá az Írók Boltjában, az ISBN könyvüzlet és galériában, valamint nagyváradi, debreceni és budapesti újságárusoknál.

 A lapszám megrendelhető a holnap.ro könyváruházban és a Laptapir.hu oldalon.