2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sokan tekertek egy jó célért

Két év kihagyás után ismét több száz kerékpáros vette birtokba vasárnap délután Marosvásárhely főterét. 

2019 őszén az akkori városvezetés tiltotta ki a központból a Critical Mass, azaz Kritikus tömeg nevű, biciklizést népszerűsítő, a bicikliutak fontosságát hirdető rendezvényt, a soron következő áprilisi és szeptemberi tömegakcióknak pedig a világjárvány állta útját. A Tekerj egy jó célért! jótékonysági kezdeményezést ettől függetlenül akkor is megszervezte a Marosszéki Közösségi Alapítvány, most azonban a látványos felvonulásra, azt megelőzően pedig a biztonságos közlekedésre nevelő gyermekprogramokra is sor kerülhetett.

Forrás: facebook.com/FundatiaComunitaraMures


Mint arról többször is hírt adtunk, az európai mobilitási hét alkalmából szervezett kétnapos, szombaton és vasárnap zajló akcióba bekapcsolódók 16 projektet támogathattak az egészségügy, oktatás és kultúra terén. A városi pontgyűjtő játék résztvevői mellett a szervezők ez alkalommal egy új célcsoportra, az erdei utakon tekerő, profibb bringázókra is gondoltak, nekik szólt a Tekerj Wild játék, azaz a somostetői pontvadászat. 

Emellett vasárnap délelőtt a legkisebb kerékpározókat várták a főtérre, ahol a Creactivity Egyesület a szokásos többállomásos pontgyűjtő játékkal készült. Egyebek mellett a bicikli alkatrészeit és a rendőri kézjeleket kellett felismerni a gyermekeknek az egész városközpontra kiterjesztett pontgyűjtés során.

Gál Sándort, a Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatóját a rendezvény utáni délelőttön a résztvevők számáról és a begyűlt adományokról kérdeztük. A városi pontgyűjtő játékra mintegy 400-an neveztek be, az erdei tekerésen 70–80 biciklis vett részt, a gyermekprogramokon pedig több mint 150 kis bringás gyűjtötte a pecséteket. Mivel egy órával a felvonulás előtt eleredt az eső, a „kritikus tömeg” mintegy 250 fős volt. Ők a megszokottnál egy rövidebb távot tettek meg együtt a főtértől a Tudor negyeden át vissza a városközpontig. Az adományok összeszámolása még több napig eltart, de az már biztos, hogy az összeg meghaladja az 50.000 lejt. A pedaleaza.org honlapon megtekinthető projektekre ezen a héten még felajánlhatnak pénzösszegeket a segíteni kívánók az említett honlapon.