2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A segesvári Gaudeamus Alapítvány szervezésében,

a polgármesteri hivatal támogatásával január 23-án egy sikeres zongoraesttel kezdődött meg a 2019-es hangversenyévad.

A két tehetséges fiatal fellépő, Móriczi Melinda és Máthé Péter harmadéves kolozsvári egyetemi hallgatók ifj. Csíky Boldizsár zongoraművész tanítványai, Bach-, Beethoven-, Brahms-, Liszt-, Enescu- és Prokofjev-darabokat játsztak nagy átéléssel.

A polgármesteri hivatal dísztermében a szépszámú közönség lelkes tapssal köszönte meg az előadott műveket.

A 2019-es hangversenyévadban 19 koncertre kerül sor, ami rekordot jelent e téren.

A már évek óta visszatérő zenészek: Viniciu Moroianu, Sorin Petrescu, Horváth Edit zongo- raművészek; Béres Melinda, Gergely Bálint hegedűművészek; a Transylvanian Saxophone Quartet, a Concordia, Classis, Codex együttesek, ezek mellett új arcok is feltűnnek: Móriczi Melinda, Máthé Péter egyetemi hallgatók, Sonia Vulturar és Teodora Buia kolozsvári hegedűművészek, Andreea Dumitrescu temesvári zongoraművész. Külön köszönetet mondok a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyesnek az évek óta tartó gyümölcsöző együttműködésért. Fellépéseik mellé beiktatták a novemberi Tiberius-fesztivál Segesváron rendezvényt, amely négy hangversenyből áll, s amelyen rajtuk kívül neves külföldi művészek lépnek fel. A múlt év novemberében kilenc országból jöttek fellépők.

Nagy hangsúlyt fektetünk a hangversenyek nevelő jellegére. Ezt egyrészt úgy valósítjuk meg, hogy a fellépő művészek bemutatják a szerzőt, a művet, beszélnek a keletkezésével kapcsolatos érdekességekről. Másrészt már évek óta kivetítjük a fellépő művészek életrajzi adatait, az előadott művek szerzőit (fénykép, születési évszám), a művek tételeit.

Ugyancsak a Tiberius vonósnégyes jóvoltából az idén először szervezünk három leckehangversenyt a líceumi diákok számára, célja, hogy közelebb kerüljenek a kamarazenéhez.

Érdekes színfolt a hangversenyek történetében, hogy már két éve operett- és nótaesteket szervezünk a marosvásárhelyi dr. Buta Árpád segítségével. A koncerteket román, magyar és német nemzetiségű személyek látogatják, idősek és fiatalok egyaránt, lassan kialakult egy törzsközönség. Nem kis feladatot jelent a szerény honorárium előteremtése, amely pályázatok útján történik, annál is inkább, mivel a belépés díjtalan. Hálával tartozunk a fellépő művészeknek, mivel főleg ügyszeretetből, és nem a kis honoráriumért játszanak.

Köszönet jár a polgármesteri hivatalnak, személyesen Tóth Tivadar alpolgármesternek, amiért rendelkezésünkre bocsátják a dísztermet és a kitűnő minőségű Yamaha zongorát.

Szintén köszönettel tartozunk segítő társaimnak a szervezésben: Tóth Ildikó (pályázatírás, a vetítés anyagának előkészítése), dr. Horlescu Paul és felesége, Sz. Kovács Géza festőművész és felesége, Lőrincz Éva adminisztrátor és Daniel Todea tanár (a nagyon szép kivitelezésű plakátok készítése).

Támogatóink: Behlen Gábor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, RMDSZ-Communitas Alapítvány, helyi és megyei tanács, SICERAM Segesvár, Hotel Korona, amelyek nélkül nem szervezhetnénk ilyen magas színvonalú hangversenyeket. Médiapartnerek: Népújság, Rádió GaGa, Vásárhelyi Rádió, Radio Son, Sighişoara Online.

Farkas Miklós