2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Győzelemmel kezdte az új bajnoki idényt a marosvásárhelyi női kézilabda-csapat, noha a klub körüli bizonytalanság továbbra is fennáll. Az alakulat és a szakvezetés közös elhatározása értelmében úgy álltak pályára az első fordulóban, hogy a klub nem kötött szerződést a játékosokkal, és azt sem ígérte senki, hogy utóbb bárki fizet nekik valamit. Ilyen tekintetben a legvegytisztább amatőr csapat vágott neki a bajnokságnak, amely még abban sem lehet biztos, hogy a járulékos költségeket (játékvezetői díj, terembér, kiszállási költségek stb.) valaki megtéríti. Egyelőre csak az biztos, hogy az országos bajnok ifjúsági csapat, amely jelentős részben átfedést mutat a felnőttgárdával, a szülők zsebére utazik a kiszállásokra…

A pénzhiány a keret összetételére is kihatással volt. Georgeta Bucin kivételével mindazok a felnőtt korosztályú játékosok, akik nem az Olimpic ifjúsági csapatától érkeztek, távoztak. Minden bizonnyal hiányozni fognak Stângu góljai, de nincs már a keretben Popeanu, Cozma és Popovici sem. Utóbbi kettő be is panaszolta a klubot az elmaradt fizetések miatt, és amennyiben hamarosan nem kapják meg a pénzüket, könnyen lehet, hogy a szövetség pontlevonással sújtja a CSM-t, illetve egyéb szankciókra is számítani lehet.

Addig azonban, amíg kiderül, hogy miként is alakul a csapat sorsa a továbbiakban, a játékosok – mint a közismert viccben a kenguru – megtanultak üres zsebbel is „ugrálni”. Ezért nem is lehet őket szigorúan bírálni a Nagyvárad elleni mérkőzés kapcsán elkövetett rengeteg egyszerű hiba miatt. Már az első percekben látszott, hogy a CSM sokkal képzettebb csapatot alkot, de 7-1 után elvesztették az összpontosításukat a marosvásárhelyiek, különösen Bărăbaş játszott mélyen a képességei alatt. Emiatt a nagyváradiak fokozatosan ledolgozták a hátrányukat, és a második félidő elejére alig egy gólra jöttek fel (17-16). Carla Lăcătuş néhány betöréséhez ekkor azonban hozzáadódtak Ugran sorozatos védései, és ismét megnyugtató különbség alakult ki. 

Szinte bizonyosan állítható, hogy egy jól motivált és nem edzéshiányos keret (a bizonytalanság a felkészülést is negatívan befolyásolta) a jelenlegi összetételben is 15-20 góllal múlta volna felül ezt a Nagyváradot.

A Marosvásárhelyi CSM szombaton Resicabányára látogat, közben pedig arra vár, hogy tisztázódjon a klub helyzete. No meg arra, hogy visszatérjen a pályára a tavasszal súlyos térdsérülést szenvedett Andreea Târşoagă, ő azonban egyelőre nem áll játékra készen.


Jegyzőkönyv

Női kézilabda A osztály, D csoport, 1. forduló: Marosvásárhelyi CSM – Nagyváradi CSU 30-24 (16-13)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Alin Gherman, Adrian Moldovan (mindketten Nagybányáról).

Marosvásárhelyi CSM: Ugran (Stan) – Munteanu 1 gól, Lăcătuş 7, Bărăbaş 6, Darie 4, Moldovan 2, Bucin 5 (Ola, Radu 3, Sîngeorzan, Coşarcă, Guţă, Bercea, Postelnicu, Ghemeş 2).

Nagyváradi CSU: Pintea (Fulgescu) – Abodi 4, Damian 3, David 1, Duţu 6, Hercuţ 2, Surducan 2 (Corondan, Mastan, Mocan, Preduca 2, Toma 1, Tudose 3, Zegrean).


Eredményjelző

A női kézilabda A osztály D csoportjának 1. fordulójában a következő eredmények születtek: Nagybányai Marta – Resicabányai CSU 21-28, Marosvásárhelyi CSM – Nagyváradi CSU 30-24, Kisjenői Crişul – Temesvári Universitatea 36-24.