2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyárral együtt megérkezett kedvelt gyümölcsünk, a görögdinnye is. Bár egyesek szerint nehéz eltalálni, hogy mézédes, leves, friss gyümölcsöt vigyünk haza, próbálkozni érdemes.


A nyárral együtt megérkezett kedvelt gyümölcsünk, a görögdinnye is. Bár egyesek szerint nehéz eltalálni, hogy mézédes, leves, friss gyümölcsöt vigyünk haza, próbálkozni érdemes. Mindenki által ismert vízhajtó, a gyomor- és bélműködést serkentő hatása mellett nyersrosttartalma segíti a vastagbél működését, s hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Kalóriában szegény, mégis laktat, s magas víztartalma mellett (80-90 százaléka víz) sok cukrot és kevés vitamint tartalmaz – olvashattuk a görögdinnyéről hosszú éveken át. Minél többet tanulmányozzák, annál inkább kiderül, hogy mennyire fontos a szervezetünk számára. A texasi egyetem kutatói bizonyították be, hogy bár vitamintartalma szerény, fitotápanyagokban annál gazdagabb. Likopinforrásként fogyasztása a paradicsomnál is előnyösebb. Az antioxidáns tulajdonsággal bíró pigmentanyag serkenti az immun- és a hormonális rendszer működését, jó hatással van a szívre és a prosztatára, sőt az UV-sugárzás káros hatását is képes felfogni. De ez még mind semmi ahhoz képest, hogy egyes országokban a férfiak kedvelt gyümölcsévé vált. Szintén a texasi kutatók derítették ki, hogy gazdag citrulinban, ami egy enzim hatására argininné alakul. Az arginin fokozza a nitron-oxid-termelést, ami ellazítja az ereket, s értágító hatása miatt természetes Viagrának tartják.

A dinnye a kobakosok családjába tartozik, s Afrika déli részén őshonos gyümölcs. Termesztették már az ókori Egyiptomban, ahol a fáraók sírkamrájába is tettek túlvilági élelemként. Később Kínában honosodott meg, s mór hódítók hozták be a XIII. században Európába.

Több mint 500 fajtája ismeretes, egy dinnye 2-15 kilogramm súlyú, s 300-600 magja van. Héja lehet sötétzöld, erezett, márványozott formája a gömbölyűtől a hengeresig sokféle, bele a sötétvöröstől egészen a fehérig változik.

A sok folyadék és az alacsony hőmérséklet miatt héja megvastagodik, színe tompul, íze kevésbé élvezhető lesz. De a dinnyét akkor sem szabad eldobni, mivel kellemes üdítőt készíthetünk belőle. Másfél, két kiló dinnyebelet egy fél citrom levével, egy evőkanálnyi rummal, vagy fél kávéskanál rumeszenccel, kiskanál porcukorral, egy csipetnyi sóval összeturmixolunk, majd a hűtőbe tesszük. Finom, üdítő italt készülhet az ehetetlennek tartott dinnyéből is.