2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Mărăşti utca környékén járhatatlanok a járdák, és hiányoznak a tolókocsi-feljárók – jelezte szerkesztőségünknek egy olvasónk, aki mozgássérült húgával képtelen Mărăşti utcai lakhelyükről bárhová is eljutni.


A marosvásárhelyi Mărăşti utca környékén járhatatlanok a járdák, és hiányoznak a tolókocsi-feljárók – jelezte szerkesztőségünknek egy olvasónk, aki mozgássérült húgával képtelen Mărăşti utcai lakhelyükről bárhová is eljutni.
„Meg szeretném kérdezni a városvezetőket, miért nézik el, hogy a Mărăşti utca környékén egyre járhatatlanabbak a járdák? Nem is lehet járdának nevezni a hepehupás, itt-ott törmelékkel kiegyenlített »gyalogjárót« a gyönyörűen kijavított autóutak szegélyén. A város vezetősége csak az autós polgárokat képviseli? Gyalogosok is vannak a városban, s azt sem kellene teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy nem mindenki egészséges, vannak mozgásukban korlátozott emberek is. Rokkant húgomnak sikerült szereznem egy tolókocsit, de az utcasaroknál tovább nem jutottunk. Érdemes megnézni, mi van az Eminescu, Kinizsi Pál utcákban, a Mărăşeşti tér körül” – írja levelében Hints Éva. Elindultak az Eminescu utca irányába, de a járda tele van gödrökkel, így visszafordultak. Próbálkoztak a Kinizsi Pál utcában, majd a sportiskola felé, mindhiába. Szerettek volna eljutni a kisállomás közelében lévő parkba, de az üzemanyagtöltő állomás előtti átjáróknál nem lehet felhajtani tolókocsival, panaszosunk próbálta megemelni a tolókocsit, és szinte kiborította a benne ülő húgát – számolt be az egyszerű sétának tervezett viszontagságokról Hints Éva.
A járdafelújítás még várat magára
A mozgáskorlátozott személyek tolókocsival közlekedését ellehetetlenítő helyzetet jeleztük Csegzi Sándornak, Marosvásárhely alpolgármesterének, aki elismerte, tudomása van a Mărăşti utca környékén uralkodó állapotokról. – A Mărăşti és Eminescu utcák sarkánál lévő útkereszteződés rendezésére sor kerül, ám a járdák felújítása nem szerepel az idei tervek között, a jövő évi program része lehet – mondotta az alpolgármester, aki szerint annyit tehetnek, hogy minél előbb tolókocsi-feljárókat alakítanak ki az átjáróknál. Csegzi hangsúlyozta, úgy véli, ahogy a kerékpárutakkal is kialakítottak egy hálózatot, úgy a mozgássérülteket képviselő civil szervezetek javaslataira alapozva ki lehetne alakítani egy, a mozgássérültek közlekedését megkönnyítő elemekkel ellátott, térképszerű hálózatot, hogy ezen bárhová eljuthassanak.
Megkeresésünkre Lucian Rácz, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal illetékes igazgatója ígéretet tett, hogy három-négy napon belül rendezik a Mărăşti utca környékén lévő átjáróknál a tolókocsi-feljárókat.
Ha ezt meg is teszik, a hepehupás járdákon, amelyek állapotáról a helyszínen járva magunk is meggyőződtünk, nem biztos, hogy a sérültek eljutnak az átjárókig. Mindemellett tolószékbe kényszerült személyek nemcsak ebben a városrészben élnek, és egészséges társaikhoz hasonlóan, joguk van az akadálymentes közlekedéshez.