2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdától alkalmazandó szigorítások bevezetéséről döntött hétfőn a Maros megyei katasztrófavédelmi bizottság a koronavírusfertőzés gyors továbbterjedésének megakadályozása érdekében. 

Az intézkedések olyan Maros megyei településekre érvényesek, ahol az elmúlt két héten a fertőzések száma ezer lakosra vetítve meghaladta az 1,5-ös mutatót. Eszerint két város és tizenöt község kénytelen alkalmazni az egy hétre szóló megszorító intézkedéseket: Marosvásárhely, Nyárádtő, Magyaró, Bala, Mezőbánd, Marosvécs, Koronka, Maroskeresztúr, Oláhkocsárd, Kutyfalva, Tekeújfalu, Mezőbodon, Mezőrücs, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Marosszentanna és Vajdaszentivány.

A döntés értelmében ezekben a közigazgatási egységekben a következő egy hétre felfüggesztik az ügyfélfogadást minden olyan kereskedelmi egység belterében (éttermek, kávézók, szórakozóhelyek), ahol élelmiszertermékeket, alkoholos és egyéb italokat készítettek, forgalmaztak és fogyasztottak.

Továbbá egy hétre felfüggesztik a szállodák, panziók és egyéb szálláshelyek belső tereiben az éttermek és kávézók szolgáltatásait. Ezeket az éttermeket és kávézókat csak az adott helyen elszállásolt vendégek használhatják. Az említett kereskedelmi egységek csak kültéri kiszolgálásra előkészített helyeken (teraszokon) készíthetnek és szolgálhatnak fel ételeket és italokat, viszont az asztalok között kötelező a kétméteres távolság betartása; legtöbb hat személy foglalhat helyet egy asztalnál, ha nem ugyanazon család tagjai.

Ugyanakkor a bizottság döntése értelmében az engedélyezett szerencsejátékcégek tevékenységét is felfüggesztették egy hétre, kivételt képeznek azok a fogadó- és lottóhelyiségek, ahol a távolságtartási és higiéniai szabályok betartásával az ügyfeleknek jegyeket, szelvényeket kézbesítenek.

A döntések egy hétre érvényesek ugyan, de meghosszabbíthatók mindaddig, amíg az illető közigazgatási egységben a fertőzöttségi mutató nem csökken (az ezerre vetített lakosság esetén) 1,5-re vagy ez alá – tájékoztatott a Maros megyei kormányhivatal, amely egyúttal ismételten felkéri a lakosságot az arcvédő maszk nyílt téri használatára, a gyakori kézmosásra és a távolságtartásra. 


Korlátozások a szülészeten

Korlátozta tevékenységét a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti-nőgyógyászati és újszülöttosztálya, miután 19 egészségügyi dolgozó, két anya és két újszülött COVID–19-cel fertőződött meg – közölte kedden Claudiu Puiac, az intézmény menedzsere. Elmondta, az osztályon továbbra is ellátják az olyan sürgősségi eseteket, amelyeket csak a neonatológiai osztályon tudnak kezelni, például a komplex szívfejlődési vagy idegsebészeti rend- ellenességeket. A komplikációmentes szüléseket a megye más szülészeti-nőgyógyászati klinikáin vezetik le mindaddig, amíg a fertőzési gócot sikerül felszámolni. (Agerpres)