2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Anyagkrónika 9.

Az organtin a legfinomabb pamutanyag. Merevített, ritka szövésű pamutszövet, amely vászonkötéssel készül, keményítővel merevíthető. Használjuk könnyű függönyök – hímzett vagy sima változatban –, dekorok vagy például lámpaernyők anyagaként. Mosható, nedvesen kell vasalni.Az organza vékony szövet, amely eredetileg selyemből készült. Manapság szintetikus rostszálakból, például poliészterből vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Sűrű szövésű, áttetsző, kissé merev, fényes anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós. Leggyakrabban függönynek használják vagy dekorációs célokra. Létezik a tükörorganza változata is, amely a hullámoknál, gyűrődéseknél nagyon szépen fénylik a fényben. Ez a változat inkább csak dekorációs célokat szolgál, de fényáteresztő függönynek is használható. A poliészterváltozata vasalást nem igényel, nem gyűrődő anyag, de óvatosan kell vasalni. Kiterítve vagy lógatva érdemes szárítani. Fényáteresztőként (függöny) alkalmazva három-, három és félszeres ráncolással szép a hullása. Típusai: félorganza, francia organza és maratott organza. 

A félorganza az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyagokkal ellentétben tompa fénye van. Hasonló eljárással készül, mint az alaporganzák, annyi különbséggel, hogy az egyik szálirány voile, a másik organza alapanyagot tartalmaz. Így ötvözi a voile lágy esését és az organza magas fényét.

A francia organza készítését és tulajdonságait tekintve megegyezik az alaporganzával, viszont egyedi anyagösszetételének köszönhetően kevesebb törődést, vasalást igényel, finomabb, árfekvése sokszor magasabb.A maratott organza alapanyaga ugyanaz, mint a neve is mutatja – organza vagy félorganza –, csak a minta rögzítése történik az alapanyagra egy különleges eljárással. Ennek köszönhetően ez a legdrágább változata az organzafüggönyöknek. Az így kapott mintás anyag nem kopik, nem fakul.

Az oxford sávosan vagy kockásan mintázott pamutszövet.

A panama pamut alapanyagú, a keresztszemes hímzők által használt legsűrűbb anyag. Természetesen ruházati célra is alkalmas, de inkább hímezgetnek rá. A panama, mivel nem annyira sűrű kötésű, mint a napszövet és a minimatt, ezért lazább is, nem túlzottan strapabíró, foszlós. Ezért ne higgyük azt, hogy a panama, a minimatt és a napszövet egy és ugyanaz az anyag. Küllemük hasonló, de más-más tulajdonságuk van.A pikékötésű szövetek jellegzetességei a szövet színoldalán mintásan elhelyezett barázdaszerű bemélyedések. A bemélyedéseket külön láncrendszerrel, ún. tűzőláncrendszerrel készítik. A pikékötések két lánc- és egy vetülékrendszerrel készülhetnek. A két láncrendszert külön hengerre vetik fel, és szövés közben a tűzőláncrendszert erősen fékezik. Az alapláncok száma kétszer annyi, mint a tűzőláncoké. Leggyakrabban vászonkötésű az alaplánc. Alkalmazzák női felsőruházathoz, nehezebb változatát dekorációs anyagok készítésére. A perkál könnyű, szorosan szőtt, tartós szövet, amelyet rendszerint sötét árnyalatokra színeznek. Alapanyaga a pamut.A plüss a bársonyhoz hasonló, de annál hosszabb szálú, bolyhos, elsősorban lakástextíliaként, bútorkárpit céljára használt finom fényű, kellemes tapintású, telt fogású függönykelme. Eredetileg selyemből készült, mára gyapjú, pamut, illetve szintetikus szálak keveréke lett a fő nyersanyaga.