2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mind a munkamódszereket, mind a jármű- és eszközparkot fejleszteni kell

A marosvásárhelyiek sokszor nagyobb hatékonyságot, fokozottabb fellépést várnának el a helyi rendőrségtől, legyen szó szabálytalanul parkoló járművekről, köztéri rendbontásokról vagy éppen arról, hogy érezhetőbb kellene legyen a jelenlétük azokon a köztudottan problémás helyeken, ahol rendszeres az utcai lopás, vagy rámenős kéregetők zavarják a járókelőket. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség munkájába próbált betekintést nyerni Portik Vilmos alpolgármester, amikor szeptember elején egy napot az alakulatnál töltött, elkísérte a rend őreit terepre, illetve az irodai munka menete felől érdeklődött. A terepszemle nyomán levont következtetésekről kérdeztük a városvezető-helyettest.


Fotók: Portik Vilmos Facebook-oldala– Mi volt a célod azzal, hogy elkísérted a helyi rendőröket terepre, és próbáltál több részleg munkájába is betekintést nyerni?

– Fogalmazzunk úgy, hogy elegendő észrevétel érkezett mind a választópolgárok, mind a polgármesteri hivatal keretében dolgozó személyektől ahhoz, hogy ez a gondolat megfogalmazódjon bennem. Az a dolgom, hogy tisztán lássak. Ez olyan körülmények között roppant nehéz, hogy a hivatali apparátus egy része még mindig nem értette meg, kizárólag azzal a szakterülettel kell foglalkoznia, ahová alkalmazva van, és csak olyan dolgokkal, ami a munkaköri leírásban szerepel. Ezért van az, hogy felelősségvállalás helyett másokra mutogatnak még a régi munkatársak közül is néhányan. Nálam nem találnak szimpátiára, ha azzal jönnek hozzám, hogy a másik munkatársat, osztályvezetőt szidják. Mostanában a helyi rendőrség is egyike azoknak az igazgatóságoknak, amelyre többen mutogatnak. Az ilyen információk ellenőrzése is a feladatom, megszűrésük pedig nem könnyű. Amire nagyon figyelek, az a lakosság véleménye, elvárása, de az is, hogy a polgármesterrel és tanácsostársaimmal például a helyi rendőrség átszervezésével a legbölcsebb és leghatékonyabb döntést hozzuk meg. Ezért látogattam el és megyek vissza ebben a hónapban újra. Ez alkalommal az építkezéseket ellenőrző részleg munkáját láttam, a kereskedelmi egységeket ellenőrző kollégák munkáját, valamint azt az irodai tevékenységet, amiről néhányan még a hivatalban is hajlamosak lesajnálóan beszélni, bár minden, a terepen kiállított büntetés, jegyzőkönyv pont annyit ér, amennyit abból a bürokrácia eszközeivel végrehajtanak, vagy adott esetben a bírósági eljárások során meg tudnak védeni. De a helyi rendőrségtől eltekintve, minden hozzám tartozó igazgatósághoz rendszeresen el fogok látogatni, hogy a napi tevékenységet megismerjem, és a munkát egyszerűsítő változtatásokat ösztönözzem.

– A lakosság is  igényli a helyi rendőrök fokozottabb utcai jelenlétét, hiszen tele van a város szabálytalanul parkoló autókkal, az iskolák környékén reggelente teljes a káosz, a Pandúrok útja környékén, a játszótereken gyakori a rendbontás, a Kövesdombon rengeteg az utcai lopás, ennek ellenére nem érezhető, hogy fokozottabb lenne a járőrözés a köztudottan problémás környékeken. Mit tapasztaltál a terepszemle vagy akár a lakosságtól érkező panaszok alapján, melyek azok a főbb hiányosságok, amelyeket orvosolni kellene, hogy az illetékesek hatékonyabban tudják végezni a dolgukat?

– Sajnos sok esetben keverjük a helyi rendőrök és a minisztérium alárendeltségébe tartozó állami rendőrség hatáskörét. Bár az előbbinek is rendőrség a neve, sokkal kevesebb esetben léphetnek fel, mint mi, választópolgárok gondoljuk. A helyi rendőrség törvényben rögzített hatásköre a nyilvános rend fenntartása, a közlekedés elősegítése, a környezet védelme, a kereskedelmi egységek tevékenységének, az építkezések és az utcakép ellenőrzése, valamint egyéb, a városi tanács által ráruházott feladatok ellátása. Bűnügyi kérdésekben nem illetékes. Ez nem jelenti azt, hogy ha zsebtolvajlást látnak a buszmegállóban, nem tudnak közbelépni, ezt megtehetik, ártalmatlaníthatják a tettest, azonban hívniuk kell az állami rendőrséget, és át kell adniuk neki. Az iskolák környéki káosz kapcsán a helyi rendőrség vezetője úgy tájékoztatott, hogy a mi rendőreink 14 iskolánál teljesítenek szolgálatot, igyekeznek a gyerekek iskolába járását biztonságossá tenni, a többinél az állami rendőrség és a csendőrség látja el ezt a feladatot. A testületek között szoros az együttműködés, ez kellene működjön, de köszönöm az észrevételt, ezt is személyesen fogom ellenőrizni. A játszóterek esetében magában a helyi rendőrség nem tud megoldást nyújtani, csak ha minden játszótérre állítunk egy egységet. A városban azonban összesen csaknem 100, kisebb-nagyobb, elhanyagolt vagy felújított játszóteret tartunk nyilván. Tekintettel arra, hogy a törvény kötelezően legalább két személyből álló egységeket ír elő, ez 200 embert jelentene csupán egy váltásban. Ezekre a problémákra, azt hiszem, az okoskamerák beszerzése, felszerelése és ezek segítségével az azonnali beavatkozás hozhat megoldást.

– Mi a helyi rendőrök álláspontja, szerintük mi az, ami nehezíti a hatékonyabb munkavégzést?

– Az ő magyarázataik, álláspontjuk ugyanolyan higgadtságot és hidegfejűséget követel, mint amikor azokat hallgatom, akik kritikusak a helyi rendőrséggel szemben. Az itt kapott válaszokat is meg kell szűrni. Megjegyzem azonban, hogy nem árasztottak el a panaszaikkal. Talán csak azért nem, mert nincsenek szokva azzal, hogy valakit a választottak közül valóban érdekel, miként lehet a munkájukat hatékonyabbá és modernebbé tenni. Ezt ugyan nem mondta nekem senki, de látom a reakciókból, és összerakom a fél mondatokból. A számok azonban beszédesek. A jegyzőkönyvek száma, a büntetések, a kiszállások, de a rendelkezésre álló felszerelések paraméterei is sok mindent elárulnak arról, hogy mit várhatunk el, és min kell javítani. 14 gépkocsival rendelkezik a rendőrség, ebből négy el van romolva, és ezeknek a javítása költségvetési hiány miatt várat magára. Nappal a működő autók mindenike igénybe van véve, éjszaka csak azok, amelyek éjjeli szolgálatot látnak el. Éjszakánként általában öt járőröző egység van, az állami és a helyi rendőrség közösen alkotják, ezek az állami rendőrség autóival járnak, de ezenkívül két saját egység is szolgálatot teljesít, hogy ha valahol valami történik, közbe tudjanak lépni. A műszakvezetők 12 órás váltásban dolgoznak, ők szintén autóval járják a várost az előre meghatározott terv, illetve a felmerülő igények, beavatkozások függvényében. De mégsem azt tartom az elsődleges problémának, hogy kevés a jármű, hanem hogy semmi nem történt annak érdekében, hogy akár kis lépésekkel ugyan, de „informatizáljuk”, digitalizáljuk a helyi rendőrség munkáját. Jobb esetben formanyomtatványokra, sok esetben füzetbe vagy üres lapokra kézírással, golyóstollal vezetik fel a történéseket a kollégák. Látogatásomkor épp annak a fontosságát hangsúlyoztam a kollégáknak, hogy nézzenek utána, milyen, az ő tevékenységüket segítő szoftverek vannak a piacon, szerezzük be őket, képezzük ki az embereket ezek használatára, mert tizedannyi időbe kerül a jelentések megírása, mint most, és a megspórolt időt olyan dologra tudnák fordítani, aminek köszönhetően a marosvásárhelyiek elégedettebbek lesznek a tevékenységükkel.

– Milyen tervei vannak a közeljövőben a polgármesteri hivatalnak a helyi rendőrséget illetően (gondolok itt elsősorban létszámbővítésre, a járműpark bővítésére, korszerűsítésére, vagy akár átszervezésre)?

– Fejlesztés nélkül nem tudunk eredményeket elérni és hatékonyságot növelni a helyi rendőrségnél. Ehhez pedig pénz kell, költségvetési ráfordítás, nem is kevés. A probléma összetett. A felszerelésük, eszközparkjuk fejlesztése elengedhetetlen, ez világosan látszik. Arra kértem a helyi rendőrség vezetőjét, hogy nézzen sürgősen utána, milyen törvényes előírások mellett tudunk testkamerákat beszerezni és használni. Az ilyen kamerák ugyanis megvédik a választópolgárt is attól, hogy esetleg abúzus érje őket, de a dolgát végző rendőrt is az állampolgárok esetleges heves reakcióitól. Arról nem is beszélve, hogy a mozgásuk, tevékenységük is naplózható ezek által. Ha az autók, rádió adó-vevő készülékek beszerzésén, javításán túl vagyunk, ennek a beüzemeléséhez szeretnék hozzálátni. A másik nagylélegzetű feladat az okos térfigyelő kamerák beszerzése, felszerelése és monitorozása. Az okost azért hangsúlyozom, mert jelenleg a kameráink többségéhez szükségszerű az emberi figyelem. Az úgynevezett smart kamerák azonban programozhatók, például azonosítják, ha egy mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyre leparkolnak, és azonnal jelzést küldenek a megfigyelőszobába, hogy ellenőrizni kell: jogosult-e az autó sofőrje a parkolásra.

Harmadrészt pedig igen, a visszajelzések alapján úgy vélem, a lakosság igényli a helyi rendőrség jelenlétét, akár annak árán is, hogy növeljük a létszámát. Talán az egyedüli egysége a polgármesteri hivatalnak, ahol a lakosság nem bánja, ha növeljük a létszámot. Ezt azonban nem nagyon lehet növelni, a törvény a lakosság létszámához köti, nekünk legtöbb 150 alkalmazottunk lehet a helyi rendőrség kötelékében. Ez tízzel több, mint a jelenlegi látszám. Ellenben ha mindent sikerül elindítani, a minőségbeli változás egy, de inkább két éven belül a lakosság szintjén is érzékelhető lesz.