2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megismétlődnek a tavalyi árvizek?

Csütörtökön délután a megye több településén hullt nagy mennyiségű csapadék, amely helyenként komoly gondokat okozott, míg máshol pénteken kora reggel esett annyi eső, hogy a közutakat is ellepte a víz. Árvízről azonban egyelőre nem beszélhetünk – nyugtattak meg a vízügyi szakemberek.

A csütörtök késő délutáni heves esőzések főleg a Kis-Küküllő vidékét érintették, bár az egész megye területén hullott csapadék. A Maros Vízügyi Igazgatóság szóvivője, Călin Fokt lapunknak elmondta: csütörtök déltől éjfélig a Maroson és mellékfolyóin sárga jelzésű árvízriasztás volt érvényben, majd estére a jelzés narancsszínűre változott a Kis- és Nagy-Küküllő esetében, ahol gondokat is okozott. Példaként 24 óra alatt Marosvásárhelyen és Szovátán 11, Mezőszengyelen 23 liter csapadék hullott, a jobbágyfalvi víztározónál 21, Fintaházán 5 liter. Ezzel szemben Balavásár térségében 40,5 liter, amelyből 37 liter mindössze 45 perc alatt hullott le, továbbá fél óra alatt Szászkézden 29, Bábahalmán 30 liter zúdult le. Ez pedig igazolta a figyelmeztetéseket, miszerint a dombos helyeken hirtelen áradások alakulhatnak ki, ami a kis vízfolyásokon hirtelen hozamnövekedést, esetenként kiáradást okozhat. Így történt csütörtök este is, a hirtelen esőzés miatt áradtak ki a többé-kevésbé karbantartott sáncok, patakok. A vízügyi csapatok Bonyha mellett avatkoztak be, ahol a kundi és jövedicsi patakok a Kis-Küküllőbe ömlenek, itt a védőgátak alatti átfolyások szűknek bizonyultak. 

Pénteken délelőtt – a 10 órai adatok szerint – az eső lankadt, árvízveszély egyetlen, a vízügy által megfigyelt folyón, vízfolyáson sem állt fenn, sőt sok helyen a többéves átlagot sem érte el a víz magassága, és a folyók hozama is kisebb volt. Például Marosvásárhelyen a Maroson az átlagos 62 köbméteres másodpercenkénti hozam helyett csak 45 köbmétert jegyeztek.

Több településen kellett beavatkozzanak a hivatásos és önkéntes tűzoltóegységek

Fotó: Mara Togănel prefektus Facebook-oldalaHelyenként volt gond

A leginkább a Kis-Küküllő felső és középső szakaszát érintette a hirtelen lezúduló nagy eső és helyenként a Nyárád középső szakaszát.

A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség péntek reggeli jelentése szerint 24 óra alatt a csapataik 80 esetben kellett beavatkozzanak, ebből 31 esetben a csapadék okozta károk elhárításában, így Dicsőszentmártonban, Bábahalmán, Mikefalván, Kenden, Fületelkén, Nyárádgálfalván és Szovátán. Ezeken a településeken 60 pincébe folyt be a víz. A mentésben a megyei felügyelőség 40 munkagéppel, eszközzel és 74 személlyel vett részt, de mellettük a nyárádgálfalvi, ákosfalvi, balavásári, erdőszentgyörgyi, szovátai, nyárádszeredai és szásznádasi önkéntes csapatok is kivették a részüket a munkából. Péntek reggel a nyárádszeredai hivatásos egység Nyárádgálfalván szivattyúzott, a szovátai pedig a fürdővárosban, ahol a Parajdi úton öntött el a víz egy háztartást, mivel a csapadékelvezető rendszer nem bírta a terhelést.


Hirtelen jött

A heves esőzések hatásairól már csütörtök este lehetett hallani a hírekben és a közösségi oldalakon. Kenden és Fületelkén az este 7 óra tájt lezúdult hatalmas eső miatt kiöntött egy-egy patak, mintegy száz gazdaságot érintve: udvarokat, kerteket, kutakat, pincéket öntött el a víz, iszapolt le, az alacsonyabban levő házakba is beszivárgott – mondta el lapunknak Varga Adorján balavásári polgármester. A mentésből a lakosság is kivette a részét, így csütörtök éjfél után befejezték a munkát, pénteken pedig elkezdték a kárfelmérést, mosták az udvarokat, szivattyúztak, miután a víz visszahúzódott. Az utóbbi tíz év legnagyobb esőzése volt – állítja a községvezető.

A folyó lentebbi szakaszán is hasonló problémák voltak, Mikefalván egy negyedórás esőzés nyomán a domboldalról lefolyó víz öntött el gazdaságokat, Szászcsáváson pedig a hirtelen feltelt sáncok öntöttek ki, ugyanígy Bábahalmán és Dicsőszentmártonban is.


Felteltek a sáncok

Nyárádszeredát és Nyárádgfálfalvát a pénteken kora reggel lezúduló eső érintette. Nyárádgálfalva középső és alsó részén, valamint Nyárádszentlászló felső részén legalább 30 gazdaságot öntött el a víz, két házat is, egy házat pedig megrongált – tudtuk meg az első adatokat Német Zsolttól, a községi önkéntes katasztrófavédelmi alakulat parancsnokától. A nyárádszeredai és marosvásárhelyi alakulatok után a községi csapatok még helyenként szivattyúzták az udvarokról a vizet, és a kárfelmérés is csak a kezdetén tartott, így a parancsnok egyelőre csak annyit tudott hozzátenni, hogy rengeteg kutat öntött el a víz, ezek kiszivattyúzását és fertőtlenítését hétfőn kezdik meg.

Nyárádszeredában a szentannai és andrásfalvi városrészeken öntött ki a víz, hiszen a meglévő, többnyire karbantartott árkok, vízfolyások nem tudták elnyelni a lehullott vízmennyiséget, nem tudták elvezetni a Kis-Nyárád és a Vécke-csatorna felé a vizet. Székelytompán és Székelysárdon viszont a domboldalakról lefutott víz okozott kárt, mellékutcákat rongált meg, a megyei úton felteltek a sáncok, a víz udvarokat öntött el – mondta el Kacsó István, az önkéntes alakulat parancsnoka. A csapatok főleg a házakat és az állatokat próbálták menteni, homokkal, kaviccsal terelték el a vizet, s ahol szükség volt, munkagépekkel megbontották a szűk, elégtelen vagy eldugult átfolyókat. Vannak problémák, ezeket utólag meg kell oldani – tette hozzá a parancsnok, aki két dolgot emelt ki. Bár az árkok, vízfolyások nagy része közterületen van, a lakosság is tehetne annyit, hogy a háza előtt rendben tartja őket, hogy megakadályozza a hasonló eseteket. Továbbá szivattyúzásról csak a legsürgősebb esetekben lehetett szó, hiszen még mindig folyik le a víz a domboldalakról, el kell telnie egy-két napnak, amíg a víz visszahúzódik a sáncokból, és beáll a talaj vízszintje. Addig csupán fölöslegesen elvégzett munkáról és elhasznált üzemanyagról beszélhetünk, eredményről kevésbé – mutatott rá a parancsnok.