2024. june 26., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

WWDC 2024 – minden, amit az Apple új szoftvereiről tudni érdemes

Az Apple minden év júniusában megtartja a World Wide Developer Conference nevű eseményét, amely számos részletből áll össze, de a közvélemény és a média is egyértelműen arra kíváncsi, hogy milyen szoftveres újdonságokkal áll elő a techóriás. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a szoftvereket most bemutatták, de csak valamikor az ősz folyamán lesznek elérhetők, letölthetők a hétköznapi felhasználók számára. A béta-változatok már most elérhetők, viszont senkinek nem javasolnánk, hogy ezeket feltelepítse, mivel ezek még tartalmazhatnak hibákat, amelyek következtében az eszközök nem fognak megfelelően működni. Ha valakinek van egy, már nem használt telefonja, laptopja vagy iPad-je, akkor tehet egy próbát a fejlesztői béta-változattal, viszont a mindennap használt készülékének biztos működését inkább ne kockáztassa. De lássuk is akkor, hogy milyen szoftveres frissítésekkel állt elő az Apple június 10-14. között a WWDC-n.

VisionOs 2

Nem túlzás azt állítani, hogy az Apple kevert valóság szemüvege nem lett nagyon sikeres, legalábbis egyelőre, ugyanis az eladások alulteljesítették a gyártó várakozásait. Ezzel együtt nem engedi el az Apple új eszköze „kezét”, és alig fél évvel azután, hogy elérhető a méregdrága szemüveg az Egyesült Államok üzleteiben, be is mutatták szoftverének a második generációját. Az ősszel érkező új operációs rendszerbe sokkal jobb virtuális kijelző élményt, frissített kezdőképernyőt és kézmozdulatokat, a Fotók alkalmazásba pedig új funkciókat is integráltak.
Az új kezdőképernyőnek köszönhetően lesz arra lehetőség, hogy a felhasználók átrendezzék azt, illetve itt is bevezetnek új gesztusvezérlést, amellyel például a vezérlőközpontot lehet előhívni, vagy megnézni az akkumulátor töltöttségi szintjét. Továbbá más funkciók előhívására vagy bekapcsolására is lehet gesztusvezérléseket személyre szabva beállítani. Sőt, ha egy Apple Vision Pro-tulajdonos kölcsönadja egy barátjának vagy családtagjának az eszközt, akkor az 30 napig elmenti a vendégfelhasználók kéz- és szemadatait, ami nagyban megkönnyíti a használatot.
A frissítések sorából nem szabad kihagyni azt sem, amelynek a tartalomgyártók örvendenek a legjobban. Ez pedig az ultraszéles virtuális kijelző funkció, amely az Apple közleménye értelmében egy dupla, 4K-egyenértékű, ívelt, ultraszéles kijelzőt hoz létre. Jelen állás szerint a Vision Pro csak egy 5K felbontásnak megfelelő kijelzőt tud a felhasználók elé tárni, így a frissítés egy nagy ugrás. Továbbá szintén jó hír – és nem csak a tartalomgyártók számára –, hogy a kevert valóság szemüveg most már együtt tud működni az Apple egerével, a Magic Mouse-szal, míg korábban csak a MacBookokból ismert Magic Trackpadet ismerte fel.
A Fotók alkalmazás újítása pedig abban merül ki, hogy a képet térbeli képpé lehet alakítani. Ez minden bizonnyal látványos lesz, de érdemi előrelépésről ilyen tekintetben nem beszélhetünk. Szintén a képek megjelenítéséhez tartozik, hogy az Apple végre elérhetővé teszi a Safari böngészőtől független webes videólejátszók megtekintését is.
Összességében nézve van fejlődés a Vision Pro operációs rendszere kapcsán, azonban még sok fejlesztés kell ahhoz, hogy tényleg több ember számára egy racionális választás legyen a Vision Pro kevert valóság szemüveg, amelynek az ára minden, csak nem barátságos. Az Egyesült Államokban 3500 dollárt kérnek érte, egy ideig máshol – hivatalosan – nem is volt kapható, azonban az Apple június végétől más országokra is kiterjeszti az értékesítést, de ezek között egyelőre Románia nem szerepel.

iPadOS 18

Az Apple táblagépeinek operációs rendszere is megkapta a szokásos éves frissítést. Azonban ennek kapcsán nem történtek olyan nagy dolgok. Itt is változik a főképernyő, amelyről már sok mindent lehetett hallani. Ősztől a felhasználók bárhova helyezhetik majd az alkalmazások ikonjait, amelyek sötét módban automatikusan képesek lesznek fekete háttérre váltani, valamint az ikonok színét is személyre lehet majd szabni. Továbbá több gyári alkalmazás felülete is megváltozott, elkezdtek jobban hasonlítani a tvOS felületére, amely letisztultabb, kisebb ikonokkal operál, és több tartalmat tud ezáltal megjeleníteni a képernyőn. Ezen felül a Fájlok alkalmazás megkapta a dokumentumok előnézetét elérhetővé tevő funkciót.
A nagy újítás viszont mégiscsak az, hogy végre lesz számológép az iPadeken, merthogy eddig nem volt. Az új alkalmazás pedig nemcsak egy tudományos számológép, hanem egy Jegyzet alkalmazás is, ami az írásos bevitelt is felismeri, így egy „varázsfüzetként” lehet használni az iPadet, amelybe az egyenletet beírjuk, és az megoldja.
Megújult az Üzenetek alkalmazás is, amelyben ősztől lehetőség lesz időzíteni is az üzeneteket, hogy azok mikor menjenek el, a reakciógombokat személyre lehet szabni, illetve az elküldött szövegben lesz lehetőség a szerkesztésre és az aláhúzásra is. Említsük meg az is, hogy az E-mail alkalmazás is frissül, ennek köszönhetőn pedig automatikusan fogja csoportosítani a felhasználók e-mailjeit a könnyebb átláthatóság érdekében.

WatchOS 11 és AirPodsok

Az Apple okosórájának az egyik fő funkciója az egészséges életmódhoz való asszisztálás és az életfolyamatok követése. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy az új funkciók jelentős része erre a területre fókuszál. Az egyik újítás a Vitals nevet viselő alkalmazás, amely az életfolyamatokat követi, és azon túlmenően, hogy segít a különböző értékek követésében, értesítést is küld abban az esetben, ha valamelyik érték az optimális tartományon kívülre került. Ha pedig több érték is az optimális tartományon kívülre került, akkor az óra egy olyan értesítést küld, amely igyekszik megmondani, hogy mi okozhatja az anomáliát. Továbbá a Live Activites alkalmazás keretén belül a valós időben történő funkciókról lehet majd értesítést kapni, például arról, hogy merre jár a megrendelt Bolt vagy Über taxi.
Fejlődött még a tavaly bemutatott Check in funkció is, amely a workout app-pal működik együtt. A fejlesztés arra irányul, hogy ha valaki például elmegy futni, akkor a szerettei könnyen láthatják, hogy biztonságban hazaért-e. Nem elhanyagolható az sem, hogy az Apple lehetővé teszi az egyedi kondíciók (például terhesség) beállítását az okosórán, így a fitneszértékeket is az éppen aktuális állapotához igazíthatja a felhasználó.
Az AirPodsok tekintetében az új szoftver megérkezése után a felhasználók a fejük mozgatásával – bólintással vagy fejrázással – fogadhatnak vagy utasíthatnak el egy hívást, ha éppen nem tudják használni a kezüket. Egy másik újítás pedig az, hogy ősztől az Apple a Voice Isolation funkciót fogja használni annak érdekében, hogy a telefonbeszélgetések hangja tisztább legyen. Ezen funkció gépi tanulási algoritmusokat fog használni, tehát folyamatosan egyre jobb minőségűek lesznek a telefonbeszélgetések.

macOS Sequoia, a számítógépek operációs rendszere

A macOS Sequoia legnagyobb újdonsága, hogy tartalmazni fogja az Apple Intelligence-t, az iPhone, iPad és IOS rendszereken egyaránt működő mesterséges intelligencia alapú funkciókat. Ezek sorába tartozik az Író segédletek, amely egy olyan rendszerszintű funkció, amely képes összefoglalni az e-mailekben és más alkalmazásokban lévő szöveget, illetve automatikus választ képes megfogalmazni az e-mailekre.
További újdonság, hogy a Mac gépek is kapnak iPhone-tükrözést, ezáltal a Macről elérhető és vezérelhető lesz az iPhone, illetve a telefonra beérkezett értesítések is láthatók lesznek, valamint válaszolni is lehet majd rájuk. A tükrözés továbbá egy nem érintőképernyős felületet ad a telefonhoz, hiszen a telefon képernyőjét egy az egyben lehet majd tükrözni a Macre, és onnan vezérelni.
Ezen túlmenően az Apple számos újdonságot vezetett be a Safariba. Ezek között megtalálható a Kiemelés funkció, amely gépi tanulást használ az oldalon található érdekes információk megtalálására és összegzésére. Emellett az adott oldalon található videótartalmakhoz egy úgynevezett megtekintő mód is elérhetővé vált, amely támogatja a Kép a képben megoldást. De frissült a Kulcskarika is, amely ezáltal számos új típusú fiókhitelesítési adatot tárolhat, beleértve a Wi-Fi jelszavakat is.
Továbbá jó hír a játékok kedvelői számára, hogy az Apple végre ezekre is odafigyel. A macOS Sequoiara kiadják a Resident Evil-sorozatot és a World of Warcraft következő bővítményét is, emellett pedig megérkezik a Game Porting Toolkit második verziója is. Az Apple saját bevallása szerint a játékfejlesztők által nagyon igényelt funkciókkal egészítette ki az új operációs rendszerét, ezen funkciók pedig megkönnyítik a játékok portálását a Mac gépekre, illetve az iPhone-okra és iPadekre is.
A macOS Sequoia azokon a számítógépeken lesz elérhető, amelyekben már az Apple saját fejlesztésű processzora van, vagyis ez már nem lesz elérhető az Intel lapkával szerelt gépeken, minimum M1-es chip fog kelleni hozzá.

tvOS 18

Talán ez a legjelentéktelenebb frissítés, hiszen az okostelevíziók berobbanása óta már jóformán senki nem használ Apple TV-t, de azért röviden nézzük meg, hogy milyen szoftveres újdonságokat kapott az eszköz. Frissült a Fitness alkalmazás, kapott egy új designt annak érdekében, hogy egyszerűbben lehessen kezelni, lettek új képernyővédők, és automatikusan képesek aktiválódni a feliratok. Ezek mellett a tvOS 18 támogatni fogja a 21:9-es képarányú kivetítőket, így a felhasználók most már ezeken is fogyaszthatják a tartalmat. Az audiolejátszás terén az Apple „finomított” még egy kicsit az „Enhance Dialogue” nevű funkcióján, amely segít kiemelni a szövegek hangsávját. Ez a funkció gépi tanuláson alapszik, vagyis időről időre jobb lesz, minél többet használják. Az „Enhance Dialogue” eddig csak akkor volt elérhető, hogyha HomePod-dal együtt használta valaki az Apple TV-t, viszont mostantól más eszközökkel is együtt tud működni.
Az egyetlen valóban figyelemre méltó újítás az InSight. Ez abban segít, hogy ha egy filmben látunk egy színészt, de nem jut eszünkbe a neve vagy az, hogy milyen más filmben játszott még, akkor az InSight segítségével megtudhatjuk ezt vagy éppen azt, hogy milyen zene szól a filmben. Lényegében az InSight a felhasználó kérésére leröntgenezi a képernyőt. Ehhez a funkció elemzi a tartalom metaadatait, amikor a felhasználó megállítja a film vagy sorozat lejátszását. Az elemzés után kijelzi az éppen a képernyőn látható színészek nevét és a megállítás előtt hallott zenét. A funkció nem mellesleg az Apple TV mellett az iPhone-os és iPad-es TV-alkalmazáson belül is elérhető lesz. Az már egy másik kérdés, hogy mennyire lesz ez ténylegesen jó, de erre egyelőre nem tudunk választ adni.
Az igazi érdekességek azonban az IOS 18-ban és az Apple saját mesterséges intelligenciájában keresendők. De erről majd a jövő heti Techuniverzumban számolunk be.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató