2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eljött az idő az olcsó Mac gépek bejelentésére?

Kicsivel több mint 20 éve, egész pontosan 2002. április 29-én mutatta be az Apple az eMacet, amely az első asztali számítógépe volt, és mai értelemben az iMac utódjának is nevezhetjük. Persze sok különbség van az eMac és az iMac között. Elsősorban az eMac sokkal kevésbé keltette egy prémium számítógép hatását. Olcsóbb anyagokból és gyengébb hardverrel – az akkori kor összehasonlításai alapján – készült. Tehát, bár gyengébb volt, nem szabad elfelejteni, hogy volt egy hatalmas előnye, mégpedig, hogy nem került egy vagyonba. Ez a tény pedig nem mondható el az Apple jelenlegi számítógépeiről. Az eMacet elsősorban a diákok számára készítették, hiszen a fiataloknak sok esetben szükségük van egy elég gyors számítógépre, viszont rendszerint nem tudják megfizetni a csúcsminőséget. Hozzá kell tenni, hogy az Apple napjainkban is kínál egy oktatási kedvezményprogramot, de már nem elérhető a fiataloknak tervezett olcsó Mac eszköz. De mi lenne, ha az Apple, a 20 éves évforduló apropóján, ismét bevezetne egy belépőszintű, olcsóbb Mac gépet?

Mielőtt azonban ezzel a gondolattal eljátszadoznánk, tekintsünk egy kicsit vissza az eMacre és annak megjelenésére. A bemutatáskor már néhány hónapja piacon volt az iMac G4, amely lebegő LCD-kijelzőt és az azóta is méltán emlegetett „lámpaszerű” kialakítást kapott. Ennek az ára akkoriban 1299 dollár volt, de az Apple-nek a tervei között szerepelt, hogy oktatási intézményeket és diákokat is megszólítson. Így születhetett meg az eMac, amelyet kimondottan erre a piacra szántak. Az olcsóbb eMac is pont ugyanazt a processzort kapta, mint az erősebb testvérmodell, az iMac G4, viszont a számítógép többi eleme az előd modell G3-ra épült. Azaz például LCD kijelző helyett CRT-kijelzőt kapott. Ez segített az Apple-nek abban, hogy az eMacet olcsóbban tudja gyártani.

Annyira az oktatási szférát célozta meg az Apple az eMackel, hogy kimondottan csak tanároknak és diákoknak árusította. A számítógép indulóára 1099 dollár volt, viszont annyira kelendő terméket tett le az asztalra az almás vállalat, hogy később levitte az árát 999 dollárra, hogy mindenki számára elérhetővé tegye. Az eMac gyártása hivatalosan 2006 júliusában szűnt meg, amikor az Apple felváltotta az iMac G5 alacsonyabb árfekvésű változatával, ezt ismét kifejezetten tanintézmények, tanárok és diákok számára árusították.

De visszatérve az olcsóbb Mac gépre: valóban szükség van rá napjainkban? Ha megfigyeljük az iMacek árait, azt vesszük észre, hogy nem lettek drágábbak. Az első modell óta az alapváltozat ára körülbelül 1299 dollár. Természetesen Európa keletibb részein észlelhetünk árnövekedést, azonban ezt be lehet tudni a különböző adóknak és az inflációnak is. Az első iMac óta eltelt 24 év, és ha az egyesült államokbeli árat vesszük figyelembe, akkor ugyanannyi pénzért már retinakijelzőt, SSD-tárolóegységet és a már sokszor emlegetett nagy teljesítményű M1 processzort kapjuk meg. Persze 24 év a technológiai robbanás korában nagyon hosszú idő, így nem is csoda, hogy közel két és fél évtized alatt ennyit fejlődtek az Apple gépei.

Ha továbbmegyünk, mostanra ott vannak a laptopok is, például a MacBook Airt már 999 dollárért meg lehet vásárolni, de piacon van a Mac Mini is, amit már 699 dollárért haza lehet vinni az Egyesült Államokban. Utóbbihoz még kell szerezzünk egy kijelzőt is, de a többi kiegészítő adott. Ezekben a gépekben is az Apple M1-es processzora biztosítja a teljesítményt, ami egy lenyűgöző teljesítményt produkáló lapka, azonban a tanintézmények és a diákok számára sok esetben túl drágának bizonyulnak ezek a számítógépek. Persze lehetne azt mondani, hogy ha nincs szükség kijelzőre, azaz azt már nem kell megvenni, akkor a Mac Mini egy nem olyan nagyon drága alternatíva. Viszont ha a kijelző árát is beleszámoljuk, akkor már jobban megéri a MacBook Air, de ebben az esetben több mindenről le kell mondani – a kialakítás miatt –, ami például egy iMacben benne van. A legszembetűnőbb a két eszköz között a képernyőméret. Az iMac alapváltozata 24 hüvelykes, míg a MacBook Air mindössze 13,3 hüvelyk. Tehát, ha összességében nézzük, akkor jelenleg egy Apple számítógép – legyen az asztali gép vagy laptop – sem tudja betölteni az eMac után keletkezett űrt.

Jogos a kérdés, hogy akkor most mit kínál az Apple a fiatalok számára? Egyrészt ott van a belépő szintű iPad, ami feleannyiba kerül, mint az iPad Air, mégis teljes iPad-élményt nyújt. Másrészt pedig a telefonok palettáján ott díszeleg az iPhone SE vagy a korábbi modellek. Teljesen jogosan lehet azt mondani, hogy az iPad nem képes teljesen helyettesíteni egy számítógépet, hiszen nincs fizikai billentyűzete, és nem minden program elérhető rá. Ha pedig megvesszük külön a külső egységként rácsatlakoztatható billentyűzetet, akkor az ára ismételten eléri egy MacBook Air árát. Arról nem is beszélve, hogy a kijelző mérete még kisebb, mint az olcsóbb Apple laptop esetében. Tehát sokaknak nem megfelelő választás.

Azonban az a stratégia, miszerint az almás cég bevezetett a különböző termékkategóriákban néhány olcsóbb eszközt, bevált. Ennek a lépésnek a következtében rengeteg Android-felhasználó váltott valamilyen Apple-termékre. De akkor miért ne alkalmazhatná az Apple ugyanezt a stratégiát az iMac esetében is? Hiszen biztosan rengeteg olyan tanuló (és nem csak) lemondana például a 4K felbontású kijelzőről vagy a hat hangszórós audiorendszerről annak érdekében, hogy olcsóbban tudja megvenni a macOS rendszert futtató iMacet. Minden bizonnyal rengeteg felhasználó a színes designról is lemondana, sőt.

A jelenlegi piacon bőven lenne igény egy olcsóbb iMacre, de talán az is egy jó opció lenne, ha a jelenleg kint levő MacBook Air M1-et kedvezőbb áron kínálnák. Az Apple, ha visszatekint, rájöhet, hogy megéri egy olcsó, fiataloknak/diákoknak szánt iMac piacra dobása, hiszen ebből komoly profitot tudna generálni. Napjainkban ékes bizonyíték erre például az iPhone SE.


Egyes országok már a 6G bevezetését tervezik

Romániában csak foltokban lehet megtalálni még az 5G hálózatot, és a lakosság jelentős része mind a mai napig nagy félelemmel tekint az új technológiára. Ezzel szemben egyes országok már a 6G bevezetését tervezik. Dél-Korea már az évtized vége előtt elérhetővé szeretné tenni a 6G-s hálózatot az országban. A Samsung készített egy ábrát azzal kapcsolatban, hogy mekkora előrelépést jelentene sebességben a 6G az 5G-hez képest. A cél az lenne, hogy elérjék az 1Tbps-os maximális adatátviteli sebességet. Ez azt jelenti, hogy az 5G-hez képest ötvenszer nagyobb sebességről van szó. Azok, akik már használtak 5G-s hálózatot, tudják, hogy mennyivel gyorsabb, mint a 4G. Az 5G ötvenszerese egy felfoghatatlan sebességet jelentene.

A GSMArena információi szerint a 6G-s technológia a dél-koreai kormány kifejezett érdeke is. A tervük az, hogy 2026 végére elkészüljön a 6G-t biztosító eszközök prototípusa, és 2030 elejére ezek az eszközök már kereskedelmi forgalomba is kerülhessenek. Természetesen a 6G nemcsak az otthoni és az okostelefonokon való internetet gyorsítaná nagyon fel, hanem a kutatásokban és más egyéb területeken is hatalmas segítséget jelentene.

Az már egy másik kérdés, hogy ez az ütemterv tartható-e. Ezt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy az emberek hogyan fognak reagálni az újabb technológiára. Továbbá, ha sikerül tartani a tervet, és 2030-ra Dél-Koreában működőképes lesz a 6G hálózat, az még hosszú idő, ameddig eljut Európába és azon belül is Romániába. Tehát akik aggódnak az új technológia miatt, még legalább 12-15 évig nem kell túlságosan izguljanak. Nem mintha bármilyen veszélyt is jelentene az 5G vagy a 6G.

6G technológia, illusztráció

Forrás: hvg.hu