2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két bemutatóval és számos vendégjátékkal várja nézőit

ez év márciusában és áprilisában a marosvásárhelyi Spectrum Színház. A Rózsák tere 13. szám alatti székhelyű magántársulat elsőként március 17-én, e hét vasárnapján mutatja be legújabb előadását, Kincses Elemér Ég a nap Seneca felett című drámáját, a szerző rendezésében. 

– „Nero kora a lehető legsötétebb kor. Soha úgy meg nem alázták az embert emberi mivoltában, mint akkor” – Szatmári Állami Magyar Színház, műsorfüzet, 1978. Tévedés: Auschwitz, Gulag, Duna-csatorna, kollektivizálás, ’56, bányászostrom, augusztus 10. Folytathatnám a felsorolást, inkább abbahagyom. „Tudjuk már, hogy reménytelen kor a történelemben nincs” – 1978. Tévedés: érdemes végignézni egyetlen tévéhíradót, vagy kétségbeesetten tudomásul venni, hogy a gyerekeink kezéből eltűnőben van a könyv, a szívükből a hit. Szinte megállíthatatlan az a folyamat, aminek következményeként tűnik el életünkből a szépség, mint ahogyan a kereszt tűnik el a svédországi osztálytermek falairól. „Nero korában már fenyegette Rómát az egyre több bevándorló barbár népcsoport” – 1978. Egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a beözönlő idegenek százezreivel. Két-három emberöltő elég volt a Birodalom összeomlásához. A mai helyzetet ismerjük. A holnap…? – félek végiggondolni. Hagyjuk a politikát, ez egy színházi előadás. Itt vagyunk együtt, gondolkodjunk együtt, aggódjunk együtt, és igen – reménykedjünk együtt. „Most már vigyázzatok ti Rómára! Fogjatok össze! Ha nem, ti lehettek a következők. A rációnak élni kell!” Ez az utolsó mondat 1970-ben született. Ma sem tudok mást mondani – írja művéről Kincses Elemér.

Az előadásban fellép Tatai Sándor, Szász Anna, Zalányi Gyula, Márton Emőke-Katinka, Kárp Györg, Ruszuly Ervin és Czikó Juliánna. Írta és rendezte: Kincses Elemér. Díszlet- és jelmezterv: Takács Tímea. Hang- és fénytechnika: Incze Róbert. Súgó: Sugó Erzsébet. Bemutató: március 17-én, vasárnap este 7 órakor. További előadások: március 18., hétfő este 7 óra; március 25., hétfő délután 5 óra; március 26., kedd este 7 óra; március 28., csütörtök este 7 óra.

Kep leirasa


A sorrendben második tavaszi premierre március 23-án, szombaton kerül sor. Ekkor Döbrentei Sarolta Sára asszony című drámáját mutatja be a társulat Vidnyánszky Attila rendezésében. A budapesti Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciójáról a következőképpen írnak az alkotók: – Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt történelmi jelentőségűvé emeli. Sára asszony és férje, György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit. És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást. De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében.

Döbrentei Sarolta (1973) számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben.

Szereplők: Söptei Andrea, Szarvas József m.v., Berettyán Sándor m.v., Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Tatai Sándor, Ruszuly Ervin, Varga József m.v. Prímás: Kiss B. Ádám m.v., táncosok: Sosovicza Fanni, Bodnár Dániel m.v. Díszlettervező: Székely László. Dramaturg: Verebes Ernő. Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias. Ügyelő: Lencsés István. Súgó: Kabódi Szilvia. Rendezőasszisztens: Herpai Rita. Rendező: Vidnyánszky Attila. Bemutató:  március 23-án, szombaton este 7 órakor. Soron következő előadások: március 23., szombat délután 3 óra; április 24., szerda este 7 óra; április 25., csütörtök este 7 óra; április 26., péntek este 7 óra.

A Spectrum Színházban sorra kerülő vendégelőadások pedig a következők – március 19., kedd du. 6.30-tól: Kincses Elemér: Az ugrás – Soproni Petőfi Színház. Március 19., kedd este 8 óra: Mindörökké Júlia. Rendező: Pataki András – Soproni Petőfi Színház. Március 20., szerda délután 5 óra és este 7 óra: A magány változatai – Soproni Petőfi Színház. Március 26., kedd délután 2 óra: Hangszermesék – Kásler Magdi és az Üver zenekar. Március 30., szombat délután 6 óra: Egyedül – Székely János 677 sora – Bálint Márta Kossuth-díjas színművésznő előadása. Az említett produkciókra a későbbiekben visszatérünk.
Kapcsolódó cikkek: