2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 11-én hetedik alkalommal szervezték meg Csíkfalván az önkéntes tűzoltók találkozóját, amely már a megyehatárokat is kinőtte, sőt Magyarországról is érkezett csapat.

A színvonalas találkozón a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség is részt vett egy egységgel, ezenkívül 17 csapat nevezett be, ebből 16 önkéntes és egy létesítményi (vállalati), de négy visszalépett, 13 megjelent, ebből 12 versenyzett – tudtuk meg a számadatokat Szabó Árpád csíkfalvi parancsnoktól. A reggel 9 órai szemlén Maros megyéből Csíkfalva, Nyárádszereda, Székelyhodos, Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Szováta, Balavásár, Mezőcsávás, Hargita megyéből Gyergyóalfalu, Csíkvacsárcsi, Csíklázárfalva, Székelykeresztúr, továbbá Magyarországról Rábakecöl testvértelepülés képviselete sorakozott fel, majd vonult végig a község településein. 

 Érdekes versenyszámokban mérték össze ügyességüket a tűzoltók        Fotó: Varga Ervin


Az ezt követő izgalmas, érdekes versenyszámok a sportbázison zajlottak. Az első számban Székelyföld legkitartóbb tűzoltóit keresték. A benevezőknek két húszliteres, teletöltött kannát kellett egy adott távon szaladva elszállítaniuk, majd traktorgumiabroncsot kellett bucskáztatniuk, felkapniuk és beindítaniuk egy láncfűrészt, amellyel rönkből kellett leszelni egy darabot. Gumiabroncsokon való átszaladás után egy gerenda négy élébe kellett szegeket beütni, itt a hibát öt másodperces időlevonással büntették, majd egy bizonyos távolságról tömlővel, vízsugárral kellett eltalálni egy bólyát. Hogy „megkönnyítsék” a versenyzők dolgát, mindezt teljes védőöltözetben, gázálarcban és légzőkészülékkel a háton kellett teljesíteni. Nem volt gyerekjáték, könnyen feladhatták volna a versenyzők, de ilyen nem fordult elő. A versenyszámot a székelyhodosiak nyerték, következtek Csíkvacsárcsi és Gyergyóalfalu versenyzői. A második számban egy 6 kilogrammos oltópalackot kellett hajítani, és bizony volt olyan személy, aki 11 méteren fölül teljesített a nem egyszerű feladatban. Harmadik versenyszámként egy kis terepjárót kellett egy adott távon elvontatnia négy személynek, ebben is a székelyhodosiak bizonyultak a legjobbnak. 

Egy kisebb összeg fejében azonban bárki kipróbálhatta ügyességét a célzott tömlőgurításban. A támogatóknak köszönhetően sok értékes nyereménytárgyat is meg lehetett szerezni sorsjeggyel. A befolyt összegeket az építés alatt álló tűzoltógarázs befejezésére fordítják a csíkfalviak, ahogyan a büfé jövedelme is erre a célra irányult. A gyerekeknek is szerveztek programokat, jelen volt a helyi utánpótláscsapat is, fellépett a helyi gyermeknéptánccsoport, a gyerekek pedig toronyépítéssel, légvárral, csúszdával tölthették el az idejüket. 

Ami a támogatókat illeti, ez alkalommal nem volt hiány belőlük, élükön a Tiltott Csíki Sörrel, ami nagyon dicséretes dolog, hiszen támogatók nélkül nehéz lett volna megszervezni egy ilyen rendezvényt. Sok helyi lakos is támogatta a tűzoltókat, egyesek a főzésben, mások a szervezésben, az önkormányzat munkásai a terep előkészítésében vették ki részüket, így megfelelő körülmények között zajlott a nap, és mindenkit megvendégelhettek a szervezők – részletezte Szabó Árpád, aki színvonalas rendezvényként értékelte az eseményt és a közösségi összefogás eredményének nevezte. 

A gyerekek számára is szórakoztató programokat szerveztek, mint a ládatorony építése