2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Erdélyi Magyar Televízióban

Tamási Áron Kossuth-díjas író születésének 125. évfordulójára emlékezik különkiadású műsoraival az Erdélyi Magyar Televízió.

A 125 éve született Tamási Áron egyszerre volt tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos. Írói látásmódját, stílusát a székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe ivódott mesék, balladák határozták meg. Munkásságát, életútját a Vadrózsa ága – In memoriam Tamási Áron című filmben mutatta be az Erdélyi Magyar Televízió. A székely íróról szóló portréfilmet Vizi Mária készítette a Magyar Művészeti Akadémia megrendelésére, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának támogatásával. 

A XX. század kiemelkedő írója előtt tisztelegnek Farkaslakán is. A kétnapos rendezvényről az Erdély TV Mozaik című műsora számolt be.

A Kultúrcsepp műsor felkeresi Tamási Áron gyermekkorának színhelyeit. Az író nevét viselő művelődési egyesület elnöke, Hadnagy Jolán kalauzolja el a nézőket Tamási egykori iskolájába, testvére, Ágnes otthonába, amely az írónak is lakhelye volt, ha a nagyvilágból érkezett haza. Sipos Kinga könyvtáros, a Tamási Áron Emlékház kurátora abba a házba enged betekintést, ahol a nagy székely író bölcsője ringott. Mindeközben Szabó Zsolt irodalomtörténész Tamási irodalmi munkásságáról, műveinek fontosságáról beszél. E különkiadású műsort csütörtökön este 9 órától követhetik az Erdélyi Magyar Televízió képernyőjén, vagy azonos időben a tévé YouTube-csatornáján.