2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2008 óta működik teljes kapacitással a saját beruházásból és Phare-pályázaton nyert támogatásból megépített egyedi stílusú Pásztortűz panzió Nyárádszentlászlón. S bár a vállalkozók mindent megtettek annak érdekében, hogy a barátságos hely ismertté váljon, a gazdasági válság igencsak áthúzta az üzleti számításokat.2008 óta működik teljes kapacitással a saját beruházásból és Phare-pályázaton nyert támogatásból megépített egyedi stílusú Pásztortűz panzió Nyárádszentlászlón. S bár a vállalkozók mindent megtettek annak érdekében, hogy a barátságos hely ismertté váljon, a gazdasági válság igencsak áthúzta az üzleti számításokat.
Ilyés Emese tulajdonos lapunknak elmondta, nem igaz, hogy véget ért Romániában a válság. Azt tapasztalják, hogy Erdély-szerte visszaesett a turistaforgalom, s ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy egyre kevesebb pénzük van az embereknek, amit erre fordíthatnak. Egységükben minőségi ellátást garantálnak olyan környezetben, ahol pihenni, kikapcsolódni lehet. S bár kezdetben úgy tűnt, hogy sikerül felfuttatni az idegenforgalmat, az idén mégsem keresik fel annyian a panziót, mint az előző években. Az itt tartott esküvők, a szervezett találkozók egészítik ki valamennyire a jövedelmet.
– Mivel gyakorlatilag hazajöttünk, ezért szeretnénk, hogy nemcsak üzletemberként, hanem ennek a közösségnek az aktív tagjaiként is jelen legyünk. Több olyan rendezvényt kezdeményeztünk, amelyek célja nemcsak a látogatók idevonzása, hanem a község és a Nyárádmente művelődési életének a felpezsdítése – mondja Ilyés Emese.
A múlt hét végén Szent István-napi ünnepséget tartottak. Igaz, szerényebb körülmények között, mint a tavaly, de az unitárius templombeli ünnepi istentiszteletet követően a nyárádszeredai Bocskai dalkör és a kendi iskolások tartottak előadást, amelyet néptáncoktatás követett. Ilyés Emese volt a főszervezője az erdélyi magyarok verőcei találkozójának is. A Nyárádmente volt a díszvendég, amelynek a képviselői kézművestermékekkel, néptánccal remekeltek.
Tervek, elképzelések vannak, s akár egyhetes, tíznapos programot is kínálnak a turistáknak, amely során megismerhetik a környéket.