2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének marosvásárhelyi Unirea kiállítótermében

még jövő héten látogatható az év első tárlata. A kiállításon megtekinthető festmények – elsősorban tájképek, csendéletek – a nagyernyei Márkos Pál és felesége, Hajnal gyűjteményéből valók, a 32 kép a nagyernyei művésztáborban részt vett festők alkotásai. 


Január 5-én nyílt meg a kiállítás a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének galériájában, a közönség 32 festményt láthatott, a Zöld tó művésztábor múlt nyári „terméséből” válogatták ki a képeket, amelyek Márkos Pál és felesége, Hajnal gyűjteményét gazdagítják. A tárlatot Czirjék Lajos, az egyesület elnöke, Opriş Ilarie volt elnök és alapító tag nyitották meg. Czirjék Lajos hangsúlyozta, egyre több művész vesz részt alkotótáborokban, ahol van idő alkotni, van idő élményt nyújtó beszélgetésekre. Művészek találkozóhelyei, ugyanakkor közösségi események e táborok. Ma azonban kissé zártabbá váltak, ahova a közönség nem lát be. Pedig még jól emlékszik, hogy régen  az alkotók, a művészek kijártak a faluba, a környékre, a természetben festettek. Életeseményeket, tájképeket. Volt kapcsolat az emberek között. A nagyernyei művésztáborba évek óta járó és visszajáró festők közül sokan választották a természetet, műemlék épületeket festettek meg. Czirjék Lajos szerint az sem elhanyagolandó szempont, hogy az alkotótáborok jó reklámot jelentenek az illető településnek.

Ilarie Opriş Brâncuşi-t idézte: „örüljetek, amikor egy kiállításra beléptek”. A nagyernyei művésztábor marosszentgyörgyi kezdeteiről szólt, az évek során változó helyszínekről, míg az alkotótábor Zöld tó néven megállapodott Nagyernyében. A Márkos család ugyanis művészetpártoló, vendégszerető, immár kilencedik éve szervezi meg a tábort. A hazai festők mellett külföldről is jönnek, tavaly Drumba Mazunder indiai festőművész csatlakozott a csoporthoz. 

Márkos Pál örömét fejezte ki, hogy sikerült folytonosságot biztosítaniuk a művésztábornak, és köszönetet mondott azoknak a festőknek, akik az évek során eljöttek, dolgoztak. E találkozókon barátságok születtek. Augusztus 15-30. között készülnek a tizedik alkalomra, a záróestre pedig mindazokat a művészeket meghívják, akik az elmúlt 9 év alatt részt vettek a művésztáborokban. Ha pedig Czirjék Lajos kitart az ötlete mellett, akkor idén a nagyernyei és a mezőmadarasi alkotótábor résztvevői akár találkozhatnak is.