2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton este ért véget a marosszentgyörgyi római katolikus plébánián a VIII. Szent Lukács festőtábor, melynek témája idén az évszakok volt. Az esti szentmise után – mely egybeesett a Hit és Fény találkozó szentmiséjével – a festők és az érdeklődők a tanácsterembe vonultak, ahol várta őket a hét terméséből készült kiállítás. Minden alkotó két képet állított ki. 


Fotó: Simon Kinga
A jól sikerült hét minden napja Szentírás-olvasással, elmélkedéssel, imával és az Úristent magasztalom eléneklésével kezdődött. Ezzel az énekkel kezdődött a kiállítás megnyitója is, amely után Baricz Lajos házigazda köszöntötte az egybegyűlteket, Simon Kinga zenei kísérettel Schubert Ave Mariáját énekelte, majd Pataki Ágnes A fogoly katona udvarhelyszéki népballadát adta elő. Ezután a házigazda moderátor a tábor művészeti vezetőjét, Czirjék Lajost kérte fel, hogy nyissa meg a kiállítást. Ő érdekes történettel kezdte: Valamikor, amikor festeni kezdett, kiment az egyik falu határába reggel festeni. Arra ment egy falusi bácsi, megnézte az alakuló képet, majd továbbment. Ő alakította, változtatta a festményt. Délben még mindig ott volt, amikor a bácsi ment haza a mezőről. Ismét megnézte a képet, és megállapította: – Úgy látom, maga nagyon szeret festeni. – Igen, valóban szeretek – válaszolta. Mire a bácsi: – Ha ilyen nagyon szeret festeni, miért nem tanult meg festeni? – tette fel a táborvezetőt azóta is foglalkoztató kérdést.

Nos, a tábor résztvevői is nagyon szeretnek festeni, és minden táborozás jó lehetőség arra, hogy még tanuljanak – tette hozzá Czirjék Lajos. Aztán felszólította a festőket, hogy egy-két mondatban mutassák be alkotásaikat. Az alkotók sorban szólásra emelkedtek, és röviden bemutatták munkáikat. A tábor résztvevői voltak: Abonyi Mária, Albert Olga, Czirjék Lajos, Demeter Magdolna, Gáspár Mária, Jung Ildikó, Kakasi Irén, Katona Dénes Margit, Kárp Klára, Kelemen Tibor, Kovács Ágnes, Kulcsár Erzsébet, Lázár Melinda, Magyari Júlia, Moldovan Adriana, Neagoi Zsófia, Orbán Ferenc, Szabó Enikő, Takács Judit. 

Végül Opriş Ilarie kapott szót, aki hosszasan beszélt a táborozás marosszentgyörgyi történetéről, a községben működő táborokról.

A rendezvény zárása előtt Baricz Lajos felolvasta az ez alkalomra írt szonettjét, és emléklapot adott át a tábor résztvevőinek, illetve a hét folyamán szolgálatot teljesítő Simon Kingának és Szántó Editnek, valamint Pataki Ágnesnek, aki a vacsorához az ízletes babgulyást elkészítette. Az est a Hely, én édes jó Istenem énekkel, illetve az azt követő vacsorával zárult, amelyre meghívást kapott mindenki, aki részt vett a záróünnepségen. 

Jövőben veled, ugyanitt – fogalmazódott meg a résztvevőkben a szándék, amely a házigazdában is visszhangra talált. (szentgyörgyi)