2022. január 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Művészegyüttes őszi tevékenysége

Ahogy megérkezett az ősz, és színes ruháját felöltötte, a Maros Művészegyüttes is színfoltot vitt a marosvásárhelyiek és az erdélyiek életébe.

Szeptember elején Sóváradon jelenítette meg első színfoltját az Erdélyország szép vizei műsorral. Ezt követően szeptember végén egy jelentős fesztiválon volt társszervező, a Folkfórumon, ahol régi mesteremberek mutathatták be mesterségüket, adatközlők érkeztek, és különböző vidékek táncait, énekeit, történelmét mutatták be kiállítás és mese formájában. Mindez a marosvásárhelyi várban került megrendezésre, ahol a Maros Művészegyüttes mellett gyermektánccsoportok is felléptek. Az együttes tánckara szász táncokat adott elő, néptáncot és népzenét oktatott, közös gálaműsorral készült a Zala néptáncegyüttessel, valamint a Közös kincs című egyedi furulyás előadást mutatták be.

Október a Maros Művészegyüttes számára turnéval kezdődött Budapesten, a Hagyományok Házában, ahol a határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválján az együttes a Valaki jár a fák hegyén című Kányádi Sándor-emlékműsort adta elő. Ezt követően Székelyföldön, Szentegyházán a Mátyás király álruhái című közkedvelt, főként gyerekeknek szóló, táncos-zenés színdarabot tekinthette meg a nagyérdemű.

Október nagyon eseménydús és fontos időszak a Maros Művészegyüttes életében, mert a 65. születésnapját ünnepelve egy többnapos programsorozatot állított össze, bevonva a gyerekutánpótlás néptánccsoportokat is. Maros megyei székely népviseleti kiállítás és élő bemutató volt megtekinthető a Kultúrpalotában, végezetül a Maros Művészegyüttes ünnepi műsorával koronázta meg ezt a programsorozatot. Október végén Aranyosgyéresen a Mezőség mosolyával örvendeztette meg a közönséget, és a hónapot egy nívós felkéréssel zárhatta a brassói Dráma Színházban, ahol a Spectrum Színházzal közösen a Tündöklő Jeromos színdarabot mutatta be.

Novemberben a tolerancia napja alkalmából egy kétnapos rendezvénysorozat társszervezésében vett részt, ahol különböző etnikumú szólisták léptek fel, zenekar és a Maros Művészegyüttes román és magyar tagozatának tánckara. 

Jelenleg az együttes teljes erőbedobással egy új premierrel készül.

Advent idején a művészegyüttes tagjai is várakoznak, készülődnek, reménykednek, hogy karácsony számukra is megújulást hoz, és kedves közönségükkel korlátok nélkül újra találkozhatnak.

Imre Bernadette

Fotó: Maros Művészegyüttes