2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia legnagyobb óvodája épülhet meg?

Fülöp László Zsolttal, Szováta polgármesterével arról beszélgettünk, hogy egy négyéves ciklusban nehéz meg- valósítani a terveket. 

– Több projektünk két-három hónapon belül befejeződik. Az egyik a sokat emlegetett óvodaprojekt, amelyet tíz évvel ezelőtt kezdtek el, de aztán finanszírozás hiányában leállt. 2016-ban elkezdtük időszerűsíteni a terveket, pályáztunk, finanszírozást is kaptunk rájuk, és építőt is találtunk. Az óvoda 2018 őszétől épül. Kissé viccesen, a fejlesztési minisztériumban is azt mondták, hogy ez lesz Románia legnagyobb óvodája. Amiben van valami, mert 3200 négyzetméter alapterületű, két és fél szintes épület. Nagyon várjuk, hogy elkészüljön, amiatt is, hogy a járványügyi intézkedések kapcsán minél kisebb csoportokba kell elosztani a gyermekeket. Gondolom, ez nemcsak nekünk, minden oktatási intézménynek probléma. Erre jó megoldást biztosítana az új óvoda. Remélem, a második félévet az óvodásaink ott fogják elkezdeni – mondta a városvezető. 

  Fotó: Nagy Tibor 


Tizenhárom utcát aszfaltoznak

13 utca aszfaltozása is folyamatban van a városban, ebből a hónap végére hatot át is adnak, bár a munkálatok végső átadása akkor történik meg, amikor mind a 13 utca aszfaltozását befejezik. Remélhetőleg december végéig befejeződik az aszfaltozás, a tél beálltával esetleg elmarad a bejáratok, hidak, betonozott sáncok megépítése, amit jövő tavasszal folytatunk.

Egy másik, nagyon sokat emlegetett pályázatunk az 500 fős amfiteátrum a fürdőtelepen. Ezt is 2016-ban kezdtük el tervezni, finanszírozást is nyertünk rá, sajnos építőt abban az árban, amelyben a finanszírozási szerződés volt megkötve, nem találtunk. Többször is meg volt hirdetve a közbeszerzés, de nem jártunk sikerrel. Aztán aktualizáltuk a projektet a tervezőkkel – kb. 2 millió lej hiányzott a finanszírozásból, amit az önkormányzat önerőből lesz kénytelen fedezni, de fölvállaljuk. Jóváhagyást kaptunk a gyulafehérvári központi fejlesztési régiótól. Sok időbe telt ezt „kisakkozni”. Jelenleg folyik a versenytárgyalás, öt vagy hat építőcég versenyez a munkálat elnyeréséért, úgyhogy remélhetőleg hamarosan lesz építőnk. Ezek között olyanok is vannak, akik már dolgoztak a városnak. 

A fürdőtelepen a központi parkban mobilszínpaddal oldjuk meg két éve a rendezvényeket. Az idén sajnos nemigen használtuk ezt, bár a Maros Művészegyüttes olyan ügyesen megszervezte, hogy az minden előírásnak megfelelt. Például a táncospárok férj-feleség voltak, a prefektúra ennek ellenére felhívta a figyelmünket, hogy a nézők túl közel vannak egymáshoz, és hogy nem hordják a maszkot. Akkor a maszkviselés még nem volt kötelező, de azt mondták, hogy a felelősség minket terhel, még akkor is, ha nem belépőjegyes előadásokról van szó. Így aztán kénytelenek voltunk ezeket a rendezvényeket leállítani.

Tehát egyre nagyobb szükség lesz erre az amfiteátrumra, mert bár 500 fős, de ha csak 250 személyt engedünk be, akkor is szellősen, szabad téren lehet majd előadásokat nézni. Az emberek igénylik, szeretnek kimozdulni otthonról, és egészen biztos, hogy – ahogy eddig is –, ezután is oda fognak menni, ahol rendezett környezetet találnak, s ahol jól érzik magukat. 


Egyetlen polgármesterjelölt Szovátán

Szovátán nincs kihívója Fülöp László Zsoltnak. Egyetlen jelöltként indul a mandátuma megújítására. 

Kérdésünkre elmondta, hogy a tanácsosi helyekre az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) tett le teljes listát. Nem teljes tanácsosi listával indul a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Románia Megmentéséért Pártszövetség ( USR-Plus) és a Pro Románia Párt is. 

„Nagyon büszke vagyok, hogy a településünkön nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani a Magyar Polgári Párt szimpatizánsaival. 2016-ban, amikor bekerültem ebbe a tisztségbe, nem sikerült tanácsosi helyet szerezniük. Kis településről van szó, mindenki mindenkit ismer, mindenkivel elbeszélgettünk, elmondták az elvárásaikat, és mi támogattuk azokat, mert ami a közösségünknek jó, az nekünk is jó. Szerencsés helyzetben voltam, mert ismertek az emberek, nekem nem voltak személyes konfliktusaim politikai ütközések miatt. Mindenkivel jól voltam, és együtt tettünk is a közösségünkért. Most ők is támogatnak a jelölésemben. Úgy gondolom, helyi szinten félre kell tenni az ellentéteket. Persze szükség van a politikai háttérre, de ha ezt meg tudjuk oldani a jóérzés keretein belül, és nem próbáljuk politikai ideológiákkal bomlasztani a közösséget, akkor lehet építkezni – jelentette ki Fülöp László Zsolt. Kazánházból szabadidőközpont

Az önkormányzat a Petőfi lakónegyedben felújított egy kazánházat, amelyből szabadidőközpontot alakítottak ki. A városvezető elmondta: az volt az elképzelésük, hogy ha a negyedben valaki szeretne például gyerekzsúrt szervezni, akár ilyen célra is bérbe tudja venni ezt a létesítményt. 


„Kinőttük a régi dollárpiacot”

Ezenkívül épül a napipiac is. 

– A régi „dollárpiacot” kinőttük, és az egykori tűzoltóság helyére most építünk egy magyarországi tervezők által megtervezett piacot, amely jellegében, építészeti stílusában beilleszkedik a környezetbe. Nem mindennapi ez a piaccsarnok, a környékünkön hasonlót egész biztosan nem építettek eddig. A csarnok már készen van, az asztalokat most gyártják. Nem kész bútort vásárolunk, egy helyi vállalkozó készíti fából, a bútorzatra rákerül a város címere.

Fülöp László Zsolt szerint kidolgozzák az új piac működési szabályzatát, megválogatják, hogy kik és mit árulhatnak ott. Nem lesz olcsó ez a piac, végül is ezért nevezik dollárpiacnak – mondta –, de így legalább, amit az emberek megvásárolnak, biztosak lehetnek benne, hogy helyi termelőktől – javarészt nyárádmentiektől – származik. 

Elmondta még, hogy Illyésmezőben az elmúlt négy évben felújították a kultúrotthont, és készül a halottasház, amit ebben a hónapban át is szeretnének adni. 


Sok pénzt és energiát fektettek az ingatlanok jogi helyzetének tisztázásába és tervekbe

A látványosabb munkálatok mellett az elmúlt négy évben rengeteg pénzt és energiát fektettek az ingatlanjaik telekelésébe, jogi helyzetének a tisztázásába, és tervekbe: útépítés, elmaradt víz- és csatornahálózati tervekbe. Ezekkel rendben kell lenni ahhoz, hogy sikeresen lehessen pályázni. 

– Ha egy kiíráskor kezdünk gondolkozni, hogy mit is csináljunk és hogyan szabjuk a zakót a kiíráshoz, az már nagy versenyfutás az idővel. Most aktualizáljuk a város közép- és hosszú távú fejlesztési programját, amibe belekerülnek olyan tervek, amelyek eddig nem szerepeltek benne. 

– Például?

– Most készítünk a központi régióhoz három nagyobb pályázatot. Például nem volt benne a nyári bobpálya. Erre nagy igény van, és turisztikai szempontból nagyon nagy pluszt ad. A másik a sokat emlegetett wellnessközpontunk. Remélem, előbb-utóbb sikerül erre pályázatot nyerni és finanszírozást kapni. Az elődöm kezdte el, 2017-ben én is benyújtottam a turisztikai minisztériumhoz a pályázatot, felkerültünk a finanszírozási listára, de közben a minisztert lecserélték. Most a központi fejlesztési régiónál lehet pályázni pénzre a tervezésre. Ha a tervek és a finanszírozási pályázat nyer, akkor a kivitelezés is sikerülni fog. 

A harmadik, amit ugyanide próbálunk beemelni, egy emeletes, 300 férőhelyes parkolóház. Ennek a költsége kb. négy – négy és fél millió euró. A telepen nagy szükség van a parkolóhelyre. Aztán ott van a bazár. Ezt is kinőttük már, nem is méltó a városhoz és a fürdőtelephez. Ezért egy olyan parkolóházat szeretnénk építeni, amelynek a földszintjén egy bazár lenne, de persze kulturáltabb a mostaninál. 


Legyen egy picit zöld a viadukt 

– A kőlábak, a viadukt a város alsó felében, a főút fölött ível át. Ezt telekeltük, már a város tulajdonában van. Szeretnénk pályázni, hogy mind bicikli-, mind sétálóútként lehessen használni, és egy picit legyen zöld.

– Lassan belemegyünk a következő négy évbe. 

– Meggyőződésünk, hogy az önkormányzat területeket kell vásároljon a város különböző részein annak érdekében, hogy infrastrukturális beruházásokat lehessen megvalósítani, legyen szó akár ipari parkról. Reméljük, egyszer hozzánk is elér az autópálya, mert ahol leszállópálya van, ott a befektetők is jobban érdeklődnek. 

Intenzíven foglalkozunk ugyanakkor a sípályaprojekttel, ami a Szálka tetejére volt megálmodva még ’87-ben, aztán 2006-ban nyújtották be rá a projektet. Ez óriási értékű beruházás, önerőből nem tudnánk megvalósítani, de reméljük, hogy a politikai helyzet ezt majd lehetővé teszi. Erre kellőképpen fel kell készülnünk. 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a városnak épüljön egy tanuszodája. A területet át is adtuk az Országos Beruházási Társaságnak. Ez egy régi álmunk, reméljük, sikerül ezt is kiharcolni. A kisállomás környéki részen, ahol az S. Illyés Lajos általános iskolánk, illetve a sportcsarnokunk van, most épül az óvoda. Ez egy jó komplexum lehetne a város szívében és mégis egy picit félreeső részen, amivel sokat nyernénk, mert az infrastruktúra megvan, a parkolási lehetőség biztosítva van.