2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar kormány Szlovákiában a parlamenten kívüli MKP-t tartja stratégiai partnerének; a kormánykoalíciós Híddal nem működik együtt.

A Szülőföldön magyarul néven ismert magyarországi oktatási-nevelési támogatásokat Szlovákiában idén már nem a Pázmány Péter Alapítvány osztja szét, hanem a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége (SZMSZSZ) és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) – közli az új Szó című pozsonyi magyar napilap pénteken.

„A magyar kormány döntése értelmében nemcsak nálunk (Szlovákiában), hanem Erdélyben is más osztja majd a magyar iskolásoknak a pénzt, az újonnan megbízott szervezetek ott is a Fidesz-KDNP-kormány stratégiai partnereihez köthetők” – jegyzi meg a lap.

„Ami Szlovákiát illeti, Zsille Béla, a jövőben szerepét elvesztő Pázmány Alapítvány ügyvezetője a Híd párt egyik alapító tagja, míg Pék László, az SZMPSZ elnöke a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a tagja, ahogy Mézes Rudolf, a szülői szövetség elnöke is. A jelek szerint tehát a magyar kormány fontosnak tartja, hogy szerte a Kárpát-medencében a Fidesz-KDNP stratégiai partnerei végezzék a közvetítői munkát az anyaországból érkező támogatások terén” – olvasható az újságban.

A magyar kormány Szlovákiában a parlamenten kívüli MKP-t tartja stratégiai partnerének; a kormánykoalíciós Híddal nem működik együtt.

A tényeket szerdán közölte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pázmány Péter Alapítvány ügyvezetőjével. „Elmondta, hogy a Pázmány Alapítványt mint lebonyolító szervezetet a jövőben nem kívánják igénybe venni, és hogy a velünk kötött szerződést felbontják. Az indoklás szerint szakmai szempontok miatt döntöttek így” – magyarázta Zsille Béla, az alapítvány ügyvezetője.

A határon túlra szánt támogatások elvi iránymutatását a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottságai adják. Itt a váltás nem került szóba – mondta Szigeti László, az MKP alelnöke, a MÁÉRT oktatási szakbizottságának tagja. „A támogatás kivitelezéséről az dönt, aki adja, nem pedig az, aki kapja” – véleményezte a döntést Szigeti.