2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar kultúra napjának szenteli e heti szimfonikus hangversenyét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A filharmónia vegyes kara és a Tiberius vonósnégyes január 22-i, kultúranapi Hommage on Kölcsey Ferenc’s poetry – 1823 című koncertje után a január 27-i, csütörtöki hangverseny is a magyar kultúra napja előtt tiszteleg. 

Az Erdély TV-vel közösen szervezett koncertre a megszokott időpontban, 19 órától kerül sor a Kultúrpalota nagytermében, a következő műsorrenddel – R. Schumann: á-moll gordonkaverseny, Liszt Ferenc: Rákóczi-induló és Les Preludes.


Sebastian FeleaAz e heti koncertet Sebastian Felea vezényli, gordonkán Octavian Lup működik közre. Sebastian Felea Galacon született, a zene szeretetét műkedvelő orgonista és kórusvezető édesapjától örökölte. Egyetemi tanulmányait a bukaresti zeneakadémián évfolyamelsőként végezte el, számos mesterkurzuson vett részt, majd az Erasmus-program keretében a Liége-i Királyi Konzervatórium hallgatója volt. Több kulturális esemény szervezője, két évig az Enescu-fesztivál projektmenedzsere, doktori értekezését a barokk zenéből írta. Karmesterként 2018-ban a bukaresti rádió kamarazenekarával debütált, majd vezényelt a bákói, aradi és temesvári filharmóniákban, illetve operákban, 2019-től a temesvári zene- és színházművészeti egyetem zenekarának karmestere.


Octavian LupOctavian Lup, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb gordonkaművésze Kolozsváron született, és 2013-ban végzett a bukaresti zeneakadémián, majd a párizsi konzervatóriumban és a németországi Kronberg Akadémián folytatta tanulmányait. 2019-ben a bukaresti egyetemen szerzett doktori fokozatot. A világ négy kontinensén koncertezett – többek között a bécsi Musikvereinban, a berlini Konzerthausban és az amszterdami Concertgebouw-ben. Fellépett az összes fontos hazai filharmóniával, olyan művészekkel osztotta meg a színpadot, mint Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, Cvartetul Belcea vagy David Garett. Szólókarrierje mellett a kolozsvári zeneakadémia tanára, 2019-től a Bukaresti Nemzeti Opera gordonkaművésze, mesterkurzusokat tart, és a New Hope zenekar karmestere. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa, többek között a 2001 és 2007 közötti összes országos zenei olimpia nyertese és az Eurovision Young Musicians országos döntőjének első díjasa.