2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A be nem oltott egészségügyi alkalmazottak rendszeres tesztelése saját költségükön, értékutalványok és nyereménysorsolás, a beoltatlan személyek szabad mozgásának korlátozása – csupán néhány olyan intézkedés, amelyekkel az illetékesek felgyorsítanák az oltáskampányt. Korlátozások és jutalmazás, ezeket szeretné törvényes keretekbe illeszteni, megtalálni rá a pénzforrásokat az egészségügyi miniszter, a politikum. Újságírói kérdésre válaszolva mondta el Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, hogy eddig körülbelül 500 millió lejbe került Romániának a Covid-betegek kezelése. Egyértelmű, hogy egy, az oltakozási kedvet növelő, jutalmazáson alapuló intézkedéssel – ha az költséges is –, milliókat takaríthatna meg az egészségügyi tárca. 

Szabadságolások idején várható volt az oltáskampány lassulása. Miközben Európa egyes országaiban már az újabb járványhullámra készülnek, enyhébb korlátozásokat vezetnek be, nálunk mindenki ki akarja használni augusztust, olyan alapon, hogy „ki tudja mi lesz ősszel”. Jelenleg 30 százalékosra becsülik a lakosság átoltottságát, ami nagyon kevés ahhoz, hogy egy újabb járványhullámot az egészségügyi rendszer súlyos esetek miatti leterhelése, a korlátozások ismételt bevezetése nélkül „megússzunk”, ami az éppen csak felszusszant gazdaság, turizmus újbóli lefékezését, a kormányfő szerint a „gazdaság bezárását” eredményezné. Ezt pedig senki sem szeretné. 

Lehet, hogy a jutalmazáson (értékutalvány, nyereménysorsolás), illetve az ortodox egyház és a kormány közti partnerségen alapuló intézkedések Romániában eredményesebbek lesznek, mint a tájékoztató, felvilágosító kampány? Bár az ortodox egyház, mint annak szóvivője hangsúlyozta, már számos alkalommal megerősítette és világossá tette kedvező álláspontját az oltással kapcsolatban, Daniel pátriárka még mindig nem mutatott példát, még csupán „reflektált az oltakozás önkéntes jellegére”. Ha mégis netalántán úgy döntene, hogy beoltatja magát, példát mutatva a híveknek, bizonyára minálunk is, akárcsak Görögországban, jelentősen megnő az átoltottsági arány. 

Mindeközben itthon nagy mennyiségű oltóanyag érvényességi ideje hamarosan lejár, augusztus végén 1,4 millió vakcina veszíti el szavatosságát. Eddig 1,17 millió dózis oltóanyagot adott el Románia, és szinte ugyannyi behozatalát függesztette fel. 

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár szerint „fontos a készletek hatékony menedzsmentje”. Az előrevetített negyedik hullám és a harmadik vakcinával való beoltás küszöbén szerintünk igazán fontos a hatékony tájékoztatás, szervezés lenne.