2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőig lehet benevezni!

Hamarosan igencsak érdekesnek ígérkező online eseményre kerül sor: augusztus 20-a és 23-a között a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Kulturális Egyesület, valamint a SZINT Egyesület Szent István király emléke előtt tisztelegve szervez irodalmi-történelmi-művészeti diákfesztivált iskolásoknak. A rendezvény célja a nemzettudat és a nemzeti önbecsülés erősítése a fiatalok körében, Szent István örökségének továbbítása az elkövetkező generációknak. Amint azt a szervezők közleményében olvashatjuk, Szent István király szerepe felbecsülhetetlen, hite és nemzetépítő munkája példaértékű útmutatás a mai embernek. Az első királyunk tiszteletére meghirdetett művelődési diákfesztiválra a következő kategóriákban lehet jelentkezni: I. kategória: rajz. II. kategória: irodalom. III. kategória: zene. IV. kategória: kreativitás. A cél, hogy az érdeklődő diákok a témakörön belüli különböző kategóriába beilleszkedő alkotásaikkal – ezúttal a versenyszellemet mellőzve – közös erővel, lelkülettel, egy célt szolgálva tudjanak létrehozni egy játékos, online fesztivált. Mivel a Szent István-diákfesztivál nem verseny, jelentkezhet egy vagy akár több kategóriában minden iskoláskorú. A jelentkezőknek a megcélzott kategória által meghirdetett feladatokat, kérelmeket kell figyelembe venniük. Várják a hallássérült és látássérült gyerekek, fiatalok részvételét is, akik a számukra megfelelő módon fejezhetik ki tudásukat, tehetségüket. A diákfesztiválra való jelentkezési határidő: 2020. augusztus 17. Benevezéskor a jelentkezési lap kitöltése kötelező, mely által a jelentkezők beleegyezésüket adják alkotásaik, megnyilvánulásuk közzétételéhez a Gróf Mikó Imre Könyvtár idővonalán is.

Rajz kategória, augusztus 20., csütörtök, 10:00-17:00 óra. A Szent István és kora a legendák tükrében című rajz kategóriában felhívják mindazoknak a diákoknak a figyelmét, akik a rajz, a képzőművészet terén ügyeskednek, hogy vegyék elő történelmi ismereteiket, és elegyítsék művészeti képességeikkel, majd vegyenek elő egy rajzlapot, és egyénileg választott technikával rajzolják le. A rajzpályázatra olyan munkákat várnak, melyek első nagy királyunk alakját, korának eseményeit a diákok szemszögéből mutatják be. Kérik, a rajzok alsó jobb sarkán legyen feltüntetve a diák neve, osztály, iskola, és a felkészítő tanár neve, elérhetősége. A beküldött rajzok fotóiból virtuális kiállítást töltenek fel augusztus 20-án a Gróf Mikó Imre Könyvtár oldalára, ahol majd like-okkal lehet szavazni az alkotásokra. A legtöbb like-ot nyerő munka közönségdíjban részesül. A fesztivál végén minden résztvevő oklevelet és jelképes ajándékot kap. A munkákat augusztus 17-ig kell eljuttatni postán a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyére (400006 Cluj, Mikó/Clinicilor utca 18. sz. Telefon: 0742-274-688, e-mail: gorzoerika@yahoo.com és heltai_gaspar@yahoo.com).

Irodalom kategória, augusztus 21., péntek, 10:00-17:00 óra: „Vigyázzátok nemzetségünk”. E kategóriában azokat a diákokat szólítják meg, akik szívesen játszanak a szavakkal, és érzékük van lírai vagy prózai alkotásokra. Vers: akik próbálkozni szeretnének versírással, költemény formájában írják le István király személyét, tetteit, korabeli történelmi pillanatokat, a király Imre herceghez szóló intelmeit foglalhatják versbe vagy akár egy monda cselekményét vethetik papírra, rímek segítségével. Próza: akik szívesebben írnának prózát, mese, novella, esszé, monológ formájában próbálhatnak szerencsét. A fantázia is bevethető, elképzelhető a kor, amikor első királyunk élt, az író lehet akár maga a király, a királyné, Imre herceg, a pápa, egy katona, az udvari bolond, egy szürke, észrevehetetlen kisegér vagy akár egy koronázási jelkép. Ebben az esetben nem kötelező a valós történelmi kor hitelessége, szabadon lehet ereszteni a gondolatokat. A jelentkezők alkotásait kézzel írt formában várják fotón, csatolt dokumentum formájában vagy postán, de szívesen fogadják videó formájában, előadva is. Kérik a versek és a prózai alkotások mellé messengeren odaírni az alkotó adatait (név, helység, iskola, osztály, telefonszám vagy e-mail-cím, esetleg a felkészítő tanár neve, elérhetősége). A beküldött munkákat közlik a Gróf Mikó Imre Könyvtár Facebook-oldalán augusztus 21-én, ahol like-okkal lehet szavazni rájuk. A legtöbb like-ot nyerő alkotás közönségdíjban részesül. Minden résztvevő oklevelet és jelképes ajándékot kap. A munkákat augusztus 17-ig kell eljuttatni postán a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyére (400006 Cluj, Mikó/Clinicilor utca 18. sz.).

Zene kategória, augusztus 23., vasárnap, 10:00-17:00. Az István, a király rockopera betétdalainak eléneklésére lehet vállalkozni, akár duettekben is. A videókat a YouTube csatornára kell feltölteni, és a videók YouTube-linkjét elküldeni augusztus 17-ig, az alkotók adataival, elérhetőségeivel együtt (dal címe, diákok neve, iskola, osztály, helység, felkészítő tanár neve – amennyiben szaktanár tanácsát vették figyelembe –, telefonszám, e-mail-címek) a gorzoerika@yahoo.com és a heltai_gaspar@yahoo.com címekre, jelezve írásban, hogy engedélyezik a bemutató anyag nyilvánossá tételét is. A beküldött videókat augusztus 23-án töltik fel a Gróf Mikó Imre Könyvtár Facebook-oldalára, ahol like-okkal lehet szavazni rájuk. A legtöbb like-ot nyerő videó közönségdíjban részesül a kategórián belül. Elfogadnak más ötleteket is, amennyiben azok megfelelnek a témakörnek és a kategória kérelmeinek. A munkákat augusztus 17-ig kell eljuttatni a gorzoerika@yahoo.com és a heltai_gaspar@yahoo.com e-mail-címekre vagy messengeren (tel.: 0742-274-688).

Kreativitás kategória, augusztus 22., szombat, 10:00-17:00. Lehetőség nyílik riporteri minőségben részt venni egy kalandos időutazáson, vagy tanúja lenni egy ilyen eseménynek. Ügyesen kell használni a képzelőerőt és a kreativitást, majd készíteni egy minél érdekesebb, ötletesebb videót, figyelembe véve a megadott témát. A videóban be lehet mutatni egy riportot az időgépen érkezett István királyról, interjút készíteni vele, vagy akár az esti hírek bemondójaként is lehet közölni a nap különleges/extra hírét (figyelemfelkeltő címmel). Lehet társulni osztálytársakkal, barátokkal, akár videót is készíteni a jelenetről. Az interjú tartalmazza az érkezésének okát, célját, Szent István üzenetét a 21. századi magyarságnak. De lehet mai diákként időgéppel visszautazni Szent István korába, és ott betekinteni a középkori magyar emberek otthonába, élethelyzetébe, hétköznapjaiba, a királyi udvar életébe, majd egy videóprojektben minél érdekesebben bemutatni a tapasztaltakat. A szervezők elfogadnak más ötleteket is, amennyiben azok megfelelnek a témakörnek és a kategória kérelmeinek. A beküldött videókat augusztus 22-én töltik fel a Gróf Mikó Imre Könyvtár Facebook-oldalára, ahol like-okkal lehet szavazni rájuk. A legtöbb like-ot nyerő alkotás közönségdíjat kap. A videókat augusztus 17-ig kell eljuttatni a gorzoerika@yahoo.com és a heltai_gaspar@yahoo.com e-mail-címekre vagy messengeren (tel.: 0742-274-688) – olvasható a felhívásban.