2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A székelység akármit is kezdeményez, ellenzőkre talál. Nem kivétel ez alól a Brüsszelben megnyitott Székelyföld-képviseleti iroda sem.

A székelység akármit is kezdeményez, ellenzőkre talál. Nem kivétel ez alól a Brüsszelben megnyitott Székelyföld-képviseleti iroda sem, annak ellenére, hogy többször hangoztatták: „az iroda tevékenysége nem valaki ellen irányul, nem sérti senkinek az érdekeit, ellenkezőleg, Romániát is képviseli.”

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke utat nyitó kezdeményezésnek nevezte, hasonlóan vélekedett Sógor Csaba, Winkler Gyula képviselő is.

Megdöbbentőnek nevezték a támadások sorozatát, amit egyes román politikusok Brüsszelben és Romániában is a képviseleti iroda megnyitása ellen indítottak. Ez alól nem kivétel a helyi román sajtó sem.

Nap mint nap olvashatjuk a szélsőséges magyar-, székelyellenes megnyilvánulásokat, szekíroznak, zaklatnak, akik a hazugságokat igazságnak állítják be.

Odáig mennek, hogy kijelentik: a Székelyföld nem létezik. Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint is hasznos a székely képviselet, fontos és jogszerű, a demokrácia kiszélesítését jelenti.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, valamint Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök szerint a székelyföldi kultúrát az Európai Unió országaiban is meg szeretnék ismertetni. A térség létezik hagyományai és kultúrája révén is. Ezeréves templomai, középkori kastélyai emlékeztetnek a múltra.

Tamási Áron, a nagy székely író a következőképpen vélekedett: És újra könyörgök nektek, adjátok a kezeteket, mert nagyon fáj a szívem. Csak arra kérlek, hogy ne bántsátok a székely embert, hanem szeretettel vezessétek a jövőbe, mert ha ezt teszitek, Isten előtt mondom, hogy örömötök nagy lesz a jutalmazás idején.

Majd a továbbiakban mondja: Ezt a földet nekünk kell fénnyel behintenünk, ezt nekünk kell kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével feldíszítenünk.

Ezt érezzük, ezt valljuk, ezt vállaljuk!

Varró Domokos,

Marosvásárhely