2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vargyasi Levente, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, az esemény szervezője a 3. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének kiállításmegnyitóján köszöntötte a kollégákat és a közönséget. Elmondta, hogy a közösségben gondolkodó fotóklubtagok igénye szülte az idei kiállítást és a katalógusát: „A Székelyföld Napok mottójához igazodva, az idei téma a férfi mint családfő, családfenntartó, példakép, mint a nő társa szerepel. Köszönet illeti mind a 86 klubtagot, fotográfust, hogy a beküldött műveikkel nemcsak kordokumentumot hoznak létre, de egyéni látásmódjukat meg is osztják alkotótársaikkal.” 12 órától sor került a székelyföldi fotóklubok fórumára, majd 15 órától Vancsó Zoltán Szándéktalan fény című, filmszerűvé összevágott képanyaga zenés, képzeletbeli utazásra hívta a nézőket, érdeklődőket. 

 Wabi-sabi név alatt esztétikai látásmódra, az utcai fotózásra mint vizuális jegyzetre összpontosított Mira Marincas egyéni kiállítása: „Világnézetének középpontjában az elfogadás és a tökéletlenség áll, amely a tökéletlenségek túllépésének, a sorozatok kiterjesztésének folyamatán keresztül, a vizuális elemek különböző montázsainak újrakontextualizálásával való állandó modulációk révén újabb és újabb elemeket kapcsol össze”.

 Október 10-én, vasárnap, az esemény záróakkordjaként Nemlét és örökkévalóság címmel Vancsó Zoltán filmjére invitálták a fotográfia szerelmeseit, akiknek a vetített fotókon túl a zenei aláfestések és az alkotó bevezetője okán különleges élményben volt részük. 

Ráduly Kinga


Fotó: Vargyasi Levente