2019. május 27., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

érdekesnek ígérkező összeállítással jelentkezik március 14-én, csütörtökön este fél 8-tól. A De szeretnék gazdag lenni – Szabadság, szerelem – 1848 Marosvásárhelyen című produkció a magyar nemzeti ünnep ürügyén, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szerepel műsoron. Amint azt a színház által küldött ismertetőben tudatják, egy interaktív/rendhagyó irodalom- és történelemóráról van szó Tamási Zsolt történésszel, 1848-as szakértővel, a színház nyelvére lefordítva. Az 1848-as marosvásárhelyi események és történések úgy, ahogy még nem hallottuk.

 „Tekints reánk, tekints, szabadság,

Ismerd meg mostan népedet:

Midőn más könnyet sem mer adni,

Mi vérrel áldozunk neked.


Vagy kell-e még több, hogy áldásod

Ne érdemetlen szálljon ránk?

E hűtlen korban mi utósó

Egyetlen híveid valánk!”

Debrecen, 1849. Január

(Petőfi Sándor: Európa csendes, újra csendes…)

A Gáspárik Attila szerkesztésében és rendezésében színre vitt, verseket és beszélgetéseket tartalmazó összeállításban olyan kérdésekre keresik a választ az alkotók, mint például: hogyan viszonyult Marosvásárhely és Erdély a forradalomhoz? Tudták-e azt, hogy Petőfi célja az volt, hogy Marosvásárhelyre költözzön egy sikeres forradalom után? 

A műsorban Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Juhász Gyula és Szilágyi Domokos versei hangzanak el. Előadók: Bálint Örs, Csíki Szabolcs, Galló Ernő, Lőrincz Ágnes, Tollas Gábor. Díszmeghívott: Tamási Zsolt történész, 1848-as szakértő. A verseket válogatta, szerkesztette, a műsort vezeti: Gáspárik Attila.

Az előadás március 14-én, csütörtökön este fél 8-tól tekinthető meg a színház Kistermében. 

Jegyek egységes 10 lejes áron kaphatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (12.–17.30 óra között, telefon: 0372-951-251), a színházban működő jegypénztárban (9–15 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365-806-865), valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon. További információk a színház honlapján – www.nemzetiszinhaz.ro – és Facebook-oldalán – www.facebook.com/tompamiklos – találhatók.

Fotó: Bereczky Sándor
Kapcsolódó cikkek: