2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiváló marosvásárhelyiekkel készült portréműsorokkal jelentkezik a héten az Erdélyi Magyar Televízió. Szerdán este Spielmann Mihály művelődéstörténészhez látogat a Jó napot! Megjöttem…, csütörtökön este pedig Bartis Attila lesz a Kultúrcsepp vendége. 

Az idén 75. születésnapját ünneplő Spielmann Mihály az elmúlt évtizedek alatt számtalan fiatalt inspirált művelődéstörténészként, könyvtárosként, szerkesztőként, közéleti szereplőként, egyetemi oktatóként, publicistaként, szépíróként. Titulusait, érdemeit, kitüntetéseit hosszasan lehetne sorolni, de inkább ő mesél az elmúlt több mint hét évtizedről Badics Petra műsorvezetőnek a Jó napot! Megjöttem… című műsorban. A Spielmann Mihály lebilincselő életútjáról szóló beszélgetés szerdán este 9 órától követhető. 


Csütörtök este szintén este 9 órakor jelentkezik a Kultúrcsepp, benne a Bartis Attila József Attila- díjas íróval, fotográfussal készült riport. A marosvásárhelyi születésű írónak Budapest mellett Jáva szigete lett választott otthona. Bemutatkozó regényét, A sétát 1995-ben írta. Második regényéből, A nyugalomból, amelyet közel 30 nyelvre fordítottak le, színházi előadás és film is született. Közben novellákat és tárcákat is írt. Bogdán Zsolt színművész legutóbb Bartis Attila jelenlétében vitte színre Amikor című előadását, amelyet Bartis novelláiból állított össze. Az előadás után a szerzővel Kányádi Orsolya műsorvezető beszélgetett. 

 A magazinműsorok 21 órától követhetők az Erdélyi Magyar Televízióban vagy azonos időben a televízió YouTube-csatornáján is.