2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton és vasárnap a helyi polgármesteri hivatal, az Aranykalász gazdakör, az általános iskola szervezésében zajlottak a VII. Sóváradi Falunapok.


Szombaton és vasárnap a helyi polgármesteri hivatal, az Aranykalász gazdakör, az általános iskola szervezésében zajlottak a VII. Sóváradi Falunapok. A kétnapos rendezvénysorozat fő eseménye a polgármesteri hivatal és a helyi tanács új székházának felavatása volt, amelynek szépen parkosított udvarán szombaton szép számban gyűltek össze a helybéliek, a hazatértek és a testvértelepülésekről meghívott vendégek.

Madaras Árpád polgármester nyitotta meg a rendezvényt, köszöntve a jelenlévőket, közöttük Kerekes Károly RMDSZ-képviselőt, Péter Ferenc szovátai polgármestert, aki 2004-ig, Sóvárad különválásáig a településnek is polgármestere volt, Bán Mózest, az RMDSZ kerületi képviselőjét, valamint a magyarországi testvértelepülések meghívottjait. Hangsúlyozta, hogy évről évre igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek valami különleges, maradandó élményt nyújtanak. Az elmúlt években falunapok alkalmával avatták fel a település 675. évfordulója tiszteletére a kopjafákat, a kultúrotthon udvarán a turisztikai útmutatót. Ezeknek az ünnepeknek fontos célja az együttlét örömének kifejezése, az itthontartó szálak erősítése, a helytörténeti ismeretek gyarapítása, és szórakozás közben a hagyományok ápolása. A polgármester köszöntő beszédében röviden visszatekintett Szováta adminisztrációjából való kilépésük utáni 7 év megvalósításaira, amelyek a falu arculatát a polgárok igényei szerint megváltoztatták. Utakat, átfolyókat korszerűsítettek, patakmedreket takarítottak, felújították a közvilágítást, a kultúrotthont, az iskolát, óvodát, elkészítették a település fejlesztési stratégiáját a 2007–2013-as időszakra. Rövid időn belül sor kerül a csatornahálózat és szennyvíztisztító állomás átadására, amelynek véglegesítő munkálatai, főleg pénzügyi okok miatt, elhúzódtak. Jelenleg az új székház megvásárlása és átalakítása jelent komoly megvalósítást, amelynek költségei elérték a 720.000 lejt. Madaras Árpád megköszönte a megyei tanács és a prefektúra támogatását e pénzügyi alap előteremtéséhez. Ezután Kerekes Károly szólt az ünneplő közönséghez. Az RMDSZ nevében gratulált a sóváradi önkormányzatnak, hiszen az eddigi székhely, a kultúrotthon nem volt megfelelő községvezetési adminisztrációs tevékenység végzéséhez. Péter Ferenc, Szováta polgármestere a maga során kijelentette, hogy szívesen jött el az ünnepre, hiszen számos szál köti a faluhoz, örömmel látja, hogy a település lakossága a községvezetés munkája nyomán egy sor megvalósítást tud felmutatni, ehhez szívből gratulált a sóváradiaknak.

Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, hogy ők mivel ritkábban jönnek Sóváradra, számukra szembetűnőbbek a változások. Azt is tapasztalja, hogy a sóváradiak a falufejlesztések szempontjából szinte ugyanúgy gondolkodnak, mint a sátoraljaújhelyiek, ez pedig csak elmélyíti a testvértelepülési kapcsolatokat.

A köszöntőbeszédek után Tatár Tibor helyi református lelkész megáldotta az új épületet.

Madaras Árpád polgármester Sóvárad Helyi Tanácsának határozata alapján díszokleveleket nyújtott át a testvértelepülések képviselőinek a testvértelepülési kapcsolatok támogatásáért és fejlesztéséért kifejtett tevékenységük elismeréseképpen: a sátoraljaújhelyi Szamosvölgyi Péternek, Stumph Imrénének, Dankó Dénesnek, Gombos Péternek, továbbá a kőröshegyi Pavlek Ferencnek, Böröcz Józsefnek, Hencz Józsefnek és Gazdag Károlynak.

A polgármesteri hivatal új épülete előtt zajló kulturális programot Katona Éva színművésznő előadása nyitotta, ezt követően a falu legkisebbjei, az óvodások mondókákat és gyerekdalokat adtak elő Balogh Klára és Pop Gub Erika óvónők irányításával, a község fiataljai népi táncokkal szórakoztatták a közönséget.
Áchim Emese és Bíró Dalma bemutatta énekműsorát, gitáron kísért Tatár László és Bíró Hunor. A programot a sóváradi Csillagfény mazsorettcsoport előadása tette színesebbé. A közönség hosszú tapssal köszönte meg a sátoraljaújhelyi Rózsa néptáncegyüttes műsorát.

Szombaton déután gyermek- és ifjúsági programok zajlottak a sportpályán: kalandjátékok, karaoké, kézművességi bemutató. Eközben népművészeti kiállítást nyitottak az általános iskolában. Szombaton este a falubálon a diósi zenekar biztosította a jó hangulatot.

A tegnapi program istentisztelettel kezdődött, ezt követően koszorúztak a temetőben. Délután főzőverseny és hólabdázás zajlott a zöldben. A sportrendezvények után díjazták a főzőverseny és a sütemények nyerteseit. Este fellépett a sátoraljaújhelyi Rózsa néptánc-együttes a Csillagfény mazsorett-csoport, a sóváradi és erdő-szentgyörgyi amatőr zenekarok, este a Cold Taste együttes koncertezett. A falunapok tábortűzzel zárult.