2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csak három hete foglalta el a hivatalát, de már mindenki azt várja Soós Zoltán polgármestertől, hogy varázsütésre megoldja Marosvásárhely húsz éve szőnyeg alá söpört gondjait. A szétvert sportélet újjáélesztése csak az egyik ezek közül, és egyeseknek az a véleményük, hogy nem is a legfontosabb. Pedig a sport legalább olyan lényeges szerepet tölt be az életminőség biztosításában, mint az utcák sima aszfaltburkolata, a gördülékeny ügyintézés, vagy a minőségi tömegközlekedés. Ezért örömmel állapíthattuk meg, hogy ezt Soós Zoltán sem látja másként, amikor a város sportjának állapotát felmérő interjút kértünk tőle. Kérdéseink gondosan felépített sorrendjét aztán sutba vághattuk, hiszen a polgármester maga fejtette ki témáról témára haladva mindazokat a válaszokat, amelyekre még rá sem kérdeztünk. Hosszas beszélgetésünk végén azonban így is azt kellett észrevennünk, hogy még rengeteg részlet maradt kibeszéletlen. A beindított folyamatok azonban lassan talán ezekre is választ adnak majd. 


– Romániában megszokott, hogy a sport csak a helyhatóságok támogatásával működik. Ez is többnyire csak akkor valósul meg, hogyha a polgármester sportkedvelő, sőt lelkes szurkolóként ismert. Önt azonban ritkán látni sporteseményeken. Szereti ön egyáltalán a sportot?

– Természetesen igen. A fiamat, a gyerekeimet rendszeresen viszem edzésre. Az elmúlt 10 évben olyan szakterületen dolgoztam, ami lefoglalta az időmet, de ez semmiképpen nem jelenti, hogy hogy ne támogatnám a sportot. Sőt, nagyon fontosnak tartom, hiszen a városunk nagyon jelentős sporthagyományokkal rendelkezik, nemcsak helyi, hanem országos szinten is. Marosvásárhely számos sportágban kimagasló volt. Az elmúlt években azonban, a súlyosan korrupt városvezetés miatt összeomlott az egész sportélet. Annak ellenére, hogy rengeteg pénzt költöttek, ma azt mondhatjuk, hogy nincsenek jól működő klubok, nincs sportinfrastruktúra. Ha 30 éve Vásárhely még egy közepesen fejlett város volt a sportinfrastruktúra területén, jelenleg a padlón van ilyen téren. Teljesen tönkretették, és nyilvánvaló, hogy a Florea–Maior páros az elsődleges felelőse ennek a helyzetnek. Most viszont elindultak a helyreállás jelei. De amíg oda kerülünk, hogy ezeket ismét beüzemeljük és használjuk, esetenként hónapokat, esetleg éveket kell várni. Az elmúlt három hétben, hiszen három hete vagyok polgármester, folyamatosan egyeztettünk a sporttevékenység és a sportklubok kapcsán. Teljesen átszervezzük a Városi Sportklubot. Egyrészt lecsökkentjük az 50 főt számláló személyzetet, amelynek a hatékonysága messze elmarad az elvárhatótól. Körülbelül 25 ember marad edzőstül, adminisztrációstul, illetve teljes átszervezés lesz, ami a működését is illeti. A sportklub eddig a Siletinától bérelte az irodákat, a teniszpályákat, miközben a város tulajdonát képező sportlétesítményeket a Turist Kft. használta. Ezt azért mondom el, hogy rávilágítsunk a várost uraló korrupcióra és a régi városvezetés módszertanára. Sok gondot okozott ez, hiszen 3,5 millió lejes tartozást örököltünk meg, miután tönkretették a sporttevékenységet, hiszen a sportolók közül mindenki elment az elmúlt két évben. Mi már az első napokban kiutaltunk több mint 300 ezer lejt az adósságok rendezésére, és az év végéig még egymillió lejt fogunk kifizetni, ezt leginkább a sportolók és edzők szerződései elmaradásainak kiegyenlítésére fordítjuk. Úgy számítjuk, hogy körülbelül jövő májusra kerülünk egyenesbe a Sportklub kiadásaival. Azonban a legnagyobb változás átláthatóság és menedzsment szempontjából az lesz, hogy míg eddig mindenféle igazgatóságok alá volt becsúsztatva egy-egy sportpálya – nyilván így jobban lehetett maszekolni ezekkel – mostantól az összes városi tulajdonban levő sportpályát a Városi Sportklub fogja kezelni, hogy egy jól átlátható, működő rendszer legyen: a víkendtelepi fociakadémia, a teniszpályák, a Sziget utcai pályák, a somostetői sportlétesítmények, a Mircea Birău uszoda lesznek a sportklubnak alárendelt egységek. Nagyon fontos, hogy a Víkendtelepen megkezdtük a sátortetős uszoda helyreállítását.

Felszólítják a Transil-stadiont tulajdonló magántársaságot, hogy „takarítsa el a város területéről ezt a nagyon rossz minőségű építményt, amely használhatatlan és lassan életveszélyes” 

Fotó: Wikipédia


– Nagyon sok városban a városi sportklub a sportlétesítmények működtetéséből származó jövedelemmel gazdálkodhat. Marosvásárhely viszont egy olyan sajátos helyzetben van, hogy a legfontosabb sportlétesítmények nem a város tulajdonában vannak. Értem itt a ligeti sportcsarnokot, az épülő olimpiai uszodát és a ligeti jégcsarnokot, amelyet most már előbb-utóbb befejeznek, illetve a ligeti stadion is elég problematikus helyzetben van.

– Ahogy már mondtam, romokban hever a városi infrastruktúra, aminek a gondatlan kezelés az elsődleges oka. Nagyon fontos, hogy már elkezdtünk tárgyalni az ifjúsági és sportminisztériummal, hogy a sportcsarnokot a város szeretné átvenni. A minisztérium alárendeltségébe tartozó Maros Sportklub maradna az átadás előtt álló fedett uszoda és a fedett jégpálya üzemeltetője. A fedett uszodát előreláthatólag márciusban átadják, és a város egyfajta együttműködési rendszert alakít ki a Maros Sportklubbal, mert egyedül nem tudja majd kitermelni a működtetési költségeket. A város azonban támogatni fogja az uszodát használó magán sportegyesületeket, és azok beléptetésével hozzájárulunk a létesítmény fenntartásához. A stadion esetében jelenleg egy nagyon rossz minőségű kivitelezési és műszaki terv alapján kezdtek dolgozni, ami nem felel meg a 21. századi igényeknek. Itt szeretnénk az egész szerződést átgondolni. Már több befektető jelentkezett, amelyeket érdekelné a stadion újjáépítése olyanná, mint egy 21. századi rendezvényközpont. Lenne benne szálloda, irodai és rendezvénytömb és hasonlók. Azt tervezzük, hogy nyárig megnyitjuk az atlétikapályát, hiszen Marosvásárhelyen jelenleg a Bolyai-pályán kívül nincs más edzési lehetősége az atlétáknak. Eddig annyi történt, hogy kiöntötték az atlétikapálya alapját. A nyárig ezt korszerű szintetikus borítással látjuk el. A lelátók befejezése ugyanakkor valószínűleg eltolódik még vagy két-három évet, de addig is a pályát edzésre tudják használni a sportolók. Ezt kiemelten fontosnak tartjuk. Illetve arra kértem a Városi Sportklub vezetőségét, hogy indítsanak atlétika szakosztályt is, hiszen ebben a sportágban nagy múltja van a városnak. A koncepció szerint a Városi Sportklub az élsporttal kíván foglalkozni, hiszen semmi értelmét nem látom annak, hogy konkuráljunk a kisebb privát klubokkal, amelyek kiválóan tudnak foglalkozni a gyermeksportokkal. Mi őket ebben infrastruktúrával támogatjuk. A rendszerbe tagozódik be a Sportlíceum is, hiszen ott több ezer gyermeket nevelnek, és az Iskolás Sportklub, amely szintén az utánpótlásképzésben veszi ki a részét. Ha ez a szerkezet a tavaszig összeáll, azt tudjuk mondani, hogy néhány sportágban már a következő idénytől kezdődően benevezhetünk a bajnokságba olyan csapatokkal, amelyeket a Városi Sportklub támogat. Hangsúlyozom, elsősorban infrastruktúrával, kiszállási pénzzel, felszereléssel, és kisebb mértékben fizetésekkel. Utóbbiak maximalizálva a lesznek, nem tudunk például 1000 euró fölötti fizetéseket adni. De nincs akadálya annak sem, ha akarnak hozni 100 ezer euróért egy focistát, ám annak a fizetését a szponzoroknak kell állniuk.

– A Sziget utcai stadion és a mellette található pályák jogi helyzete elég bonyolultnak tűnik. Egészen pontosan ott mi a városé és mi nem?

– A Sziget utcai pályáknak egy része a város területén van. Az egyetlen a kivételt a Transil-stadion jelenti, amelynek esetében meg kell nézni, hogy milyen feltételekkel volt megépítve. A Florea–Maior kettős egyik korrupciós pere éppen ekörül zajlik. Ez ugyanis városi területre épült, a város nem mondott le erről a területről, vizsgáljuk, hogy milyen koncessziós feltételekkel volt átadva és hogyan, illetve vizsgáljuk azt is, hogy a koncesszió lejártával vagy érvénytelenítésével mi marad a városnak, illetve fel fogjuk szólítani ezt a magántársaságot, hogy takarítsa el a város területéről ezt a nagyon rossz minőségű építményt, amely használhatatlan és lassan életveszélyes is. Az infrastruktúra kapcsán annyit még megemlítenék, hogy nem titok, felvettük a kapcsolatot a Romgaz vállalattal, hogy milyen feltételek mellett vehetjük át a turbinaárok melletti félkész, évtizedek óta elhanyagolt, épülő sportkomplexumot. Várjuk az épületegyüttes felértékelését és annak a felmérését, hogy milyen feltételekkel és miként tudja ezt a város hasznosítani. És ha ezt átvesszük, és ennek kapcsán már volt egy egyeztetés a fejlesztési minisztériummal, akkor kormánypénzekből befejezhetjük azt az uszodát, ami ott félkészen áll. Ebben az esetben felszámolhatjuk a víkendtelepi sátortetős uszodát, amely előreláthatólag január elsejétől fog újra működni.

(Az interjú befejező részét holnapi számunkban közöljük.)

Miközben a városi sportklub a Siletinától bérelte az irodákat és a teniszpályákat, a víkendtelepi létesítményeket a Turism Kft. ügykezelésébe adták 

 Fotó: Soós Zoltán közösségi oldala